Precizări Finanțe la darea în plată: Impozitul se calculează la valoarea din actul de dare în plată și e achitat de debitor

Precizări Finanțe la darea în plată: Impozitul se calculează la valoarea din actul de dare în plată și e achitat de debitor
scris 16 mai 2016

Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul  personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată, precizează Ministerul de Finanțe într-un comunicat, după ce notarii au solicitat un punct de vedere.

"Impozitul este datorat de către debitor și se plătește conform prevederilor Codului fiscal. Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înțelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) și cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a  debitului, adică la 500.000 de lei", explică ministerul.

Urmărește-ne și pe Google News

Uniunea Notarilor a solicitat ministerului un punct de vedere asupra valorii la care trebuie să aplice impozitul în cazul transferului dreptului de proprietate în cazul dării în plată, după ce vineri, 13 mai, a intrat în vigoare legea dării în plată.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Secretarul de stat din Finananțe Gabriel Biriș a declarat, pentru Profit.ro că ministerul va emite o opinie și că, din punctul său de vedere, valoarea este cea la care se dă imobilul în plată.

Biriș, răspuns pentru notari: Înclin să cred că impozitul va fi plătit la valoarea la care casa este dată în plată. Emitem o opinie, într-o săptămână CITEȘTE ȘI Biriș, răspuns pentru notari: Înclin să cred că impozitul va fi plătit la valoarea la care casa este dată în plată. Emitem o opinie, într-o săptămână

Ulterior, inițiatorul legii, Daniel Zamfir a declarat că Guvernul ar trebui să scutească debitorii de impozit.

Legea 77/2016 privind darea în plată Legea 227/2015 privind Codul fiscal nu cuprind excepții de la plată impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal în cazul stingerii unor debite prin darea în plată.

Prevederile referitoare la impozitarea veniturilor din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal se află în Capitolul IX din Codul fiscal. Normele de aplicare ale Codului fiscal arată la pct 33 ce se înțelege prin contribuabilul care datorează acest impozit, astfel „în cazul transferului dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia prin acte juridice între vii, contribuabil este cel din patrimoniul căruia se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele acestuia: vânzătorul, credirentierul, transmițătorul în cazul contractului de întreținere, al actului de dare în plată, al contractului de tranzacție etc., cu excepția transferului prin donație”.

Cotele de impozit se aplică la valoarea din actul de transfer al proprietății (vânzare) și sunt stabilite în funcție de perioada de deținere. Dacă au fost dobândite într-un termen de până la trei ani inclusiv, anterior vânzării, impozitul este de 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 6.000 lei + 2% la valoarea care depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare. Cota de impozit pentru imobilele avute în proprietate mai mult de trei ani este 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare.

În aceste condiții, având în vedere că marea majoritate a imobilelor care ar putea fi predate băncilor au fost cumpărate în 2007-2008 și au valori de peste 200.000 lei, impozitul va fi de 4.000 lei plus 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv.

Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinul, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.

Pentru detalii și înregistrări, click AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea în plată
impozit
impozit la darea în plată