Daniel Zamfir, despre impozitul la darea în plată: Ceea ce face Biriș e revoltător! Să dea HG că nu se taxează ca la vânzare

Daniel Zamfir, despre impozitul la darea în plată: Ceea ce face Biriș e revoltător! Să dea HG că nu se taxează ca la vânzare
scris 13 mai 2016

Deputatul liberal Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, susține că Guvernul ar trebui să dea hotărâre prin care să arate că imobilele date în plată nu se taxează, pentru că nu reprezintă un venit pentru „bietul de om” și consideră că opinia lui Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, potrivit căreia impozitele ar putea fi calculate la valoarea creanței, este revolătoare.

Legea privind darea în plată a intrat în vigoare de astăzi, dar deja întâmpină probleme la notariate. Notarii nu știu ce impozit se aplică acestor tranzacții prin care debitorul cedează casa băncii, în schimbul ștergerii datoriilor. Finanțele ar vrea să taxeze oamenii ca la o tranzacție de vânzare, dar la soldul creditului, lucru care îl revoltă pe inițiatorul legii.

Urmărește-ne și pe Google News

„E efect liberatoriu! Guvernul României ar putea foarte ușor să-i lămurească pe notari. Să dea Hotărâre de Guvern prin care să spună că la darea în plată, care nu e voluntară, nu se aplică taxele de vânzare.Nu e un venit pe care îl obține bietul de om”, a declarat Zamfir pentru Profit.ro

Orice modificare a Codului Fiscal se poate face doar prin ordonanță de urgență sau prin lege, nu prin hotărâre de guvern. 

Gabriel Biriș spune că darea în plată este un venit impozabil, care nu e scutit prin legea specială de dare în plată, și ar trebui taxat la suma creditului, a dobânzilor și penalităților.

„Nu există nicio prevedere referitoare la impozit în legea dării în plată. Înclin să cred că impozitul se va calcula la valoarea la care se dă în plată imobilul pentru că este un transfer din patrimoniul personal al debitorului”, a declarat Biriș pentru Profit.ro. Acesta a spus că Finanțele vor emite, în circa o săptămână, o opinie referitoare la valoarea impozabilă, neexistând intenția de a redacta o ordonanță de urgență.

Intenția lui Biriș, care s-a opus legii dării în plată din postura de membru al Cabinetului Cioloș nu e văzută cu ochi buni de Zamfir.

“Ceea ce face Biriș e revoltător, cum să ai opinia că trebuie impozitate penalități, dobânzi și altelele. Dacă se constată că există clauze? Toate contractele de credit sunt pline de clauze abuzive, că de aia plătesc oamenii dobânzi mari”, susține deputatul.

Biriș spune că va cere un punct de vedere și de la inițiatorul legii în privința regimului de impozitare a dării în plată. De regulă, Parlamentul este cel care cere puncte de vedere de la Guvern.

Tips & Tricks: Cum scapi de casa visurilor tale și închizi socotelile cu banca CITEȘTE ȘI Tips & Tricks: Cum scapi de casa visurilor tale și închizi socotelile cu banca

„Abia aștept să primesc adresă de la Biriș! E de râsu'-plânsu'! Un secretar de stat interpelează un deputat”, spune contrariat Zamfir.

Debitorii au nevoie de la notari de o programare pe care să o treacă în notificarea adresată băncii, în care un reprezentant al instituției de credit să se prezinte pentru a semna actul translativ de proprietate. Acest termen nu poate fi mai scurt de 30 de zile libere. De la depunerea notificării îngheață efectele contractului, adică debitorul nu mai plătește ratele, iar dobânzile, comisioanele și penalitățile nu se mai calculează. De asemenea, sunt suspendate și efectele executării silite.

Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinul, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.

Pentru detalii și înregistrări, click AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel zamfir
darea in plata
impozit darea in plata
costuri darea in plata