Plafonul valoric al investițiilor pe care o firmă trebuie să le efectueze, prin extinderea capacității unei unități sau diversificarea producției, pentru a primi bani de la stat cu care să își acopere costurile cu terenul și alte cheltuieli, va fi redus anul viitor la jumătate, de la 10 milioane de euro la 5 milioane de euro sau mai puțin.
Banii sunt acordați de stat printr-o schemă de ajutor aprobată în vara anului trecut și care este valabilă până 2020, având un buget total de 600 milioane euro, cu plăți efectuate în perioada 2015-2023.
În baza acestei scheme, costurile cu realizarea și achiziționării de active corporale și necorporale sunt considerate eligibile și finanțate de stat sub formă de sume nerambursabile, bugetul anual maxim fiind de circa 100 milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ajutorul de stat este acordat în prezent doar firmelor care investesc minimum 10 milioane de euro, dar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marți, că dorește ca acest plafon să fie redus chiar sub 5 milioane de euro, modificare avută în vedere pentru anul viitor.
“La ajutorul de stat pentru 2016, vreau să ne gândim la un mod mai aproape de nevoia companiilor care activează de la început și pentru totdeauna aici în România, dacă înțelegeți ce vreau să spun ca mesaj, inclusiv acea limită de la 10 milioane de euro, care astăzi există, să o dăm totuși la un nivel undeva apropiat de putințele companilor din România”, a spus Teodorovici.
Întrebat până la ce nivel ar putea fi redusă această limită, Teodorovici a arătat că el ar dori să fie sub 5 milioane de euro.
În intervalul 2007-iunie 2014, Ministerul Finanțelor a derulat cinci scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, fiind emise acorduri de finanțare de peste 738 milioane de euro pentru proiecte de investiții în valoare de peste 2,4 miliarde de euro, care au generat circa 23.000 locuri de muncă noi.