Premierul Orban a declarat, joi seară, că platforma IMM Invest va fi relansată peste cel mai târziu .... o săptămână, după ce specialiștii IT vor fi siguri că va face față oricăror atacuri informatice. Premierul a subliniat că, oricum, programul nu funcționează după principiul ”primul venit, primul servit”.
Situația programului a fost prezentată anterior, la Profit TV, de cel care îl coordonează.
Șeful Executivului a admis că a fost o greșeală modul în care a fost gestionată platforma, dar a arătat că firmele nu sunt selectate în program în funcție de ordinea înscrierii, respectiv după principiul ”primul venit, primul servit”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gestionarea Platformei IMM Invest a fost preluată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI), după ce, vineri dimineața, Programul IMM Invest, prin care Guvernul intenționează să acorde IMM-urilor garanții de stat pentru credite destinate investițiilor sau asigurării capitalului de lucru, a pornit cu probleme de funcționare, din cauza numărului ridicat de accesări.
Astfel, la doar câteva minute după ora 10, cea a lansării, site-ul s-a blocat.
Directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, care derulează programul, a indicat inițial că au fost înregistrate 150 de solicitări pe secundă, pentru ca ulterior să fie însă citat vorbind de "un atac" și precizând că a anunțat STS.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Bonificație de 10% pentru toate firmele care achită impozitul pe profit la termen în T II și III. Stimulentul se aplică și la venitul microîntreprinderilorFirmele care se încadrează la categoria IMM, cu un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro, vor putea accesa de la bănci finanțări în cadrul programului guvernamental. Pentru a accesa finanțările pentru microântreprinderi, o firmă trebuie să aibă cel mult 9 salariați și cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 2 milioane de euro. De asemenea, finanțările pentru întreprinderi mici sunt disponibile firmelor cu firme cu 10-49 salariați și cifră de afaceri anuală netă sau active totale de cel mult 10 milioane euro.
Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care sunt selectați beneficiarii și emise scrisori de garanție/acorduri de finanțare ,este cuprinsă între 4 aprilie 2020 și 31 decembrie 2020, iar perioada în care poate fi plătit grantul este cuprinsă între 4 aprilie 2020 și 31 martie 2021 inclusiv, cu posibilitatea prelungirii conform art. 1 alin. (33) din OUG 110/2017, potrivit unei analize TaxHouse.