ONG-urile cer Finanțelor să se țină de promisiune și să elimine restricțiile la sponsorizările acordate de microîntreprinderi. Teodorovici discutase în vară cu "două doamne, care se ocupă de o clinică de copii pe zona de oncologie"

ONG-urile cer Finanțelor să se țină de promisiune și să elimine restricțiile la sponsorizările acordate de microîntreprinderi. Teodorovici discutase în vară cu "două doamne, care se ocupă de o clinică de copii pe zona de oncologie"
scris 23 nov 2018

ONG-urile cer ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să se țină de cuvântul dat în vara acestui an și să repare legislația fiscală, care nu permite microîntreprinderilor să acorde sponsorizări deductibile majorității ONG-urilor active. De exemplu, o organizație neguvernamentală care astăzi construiește primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, cu fonduri exclusiv private, nu mai poate primi astfel de sponsorizări de la microîntreprinderi, deși firmele ar dori să-i ofere sprijin.

Ministrul Finanțelor le-a promis încă din vară celor "două doamne, care se ocupă de o clinică de copii pe zona de oncologie" că remediază această situație, dar până acum legislația a rămas nemodificată. În prezent, microîntreprinderile pot acorda sponsorizări deductibile din impozitul pe venit doar către ONG-urile autorizate ca furnizori de servicii sociale, dar, de exemplu, organizația care construiește spitalul de oncologie, în curtea Spitalului Marie Curie din Capitală, nu este catalogată ca furnizor de servicii sociale.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În prezent, sponsorizările deductibile din impozit acordate de microîntreprinderi sunt restricționate la ONG-urile autorizate ca furnizori de servicii sociale. Această restricție afectează însă multe organizații, cum este cazul asociației Dăruiește Viața. Aceasta nu este furnizor de servicii sociale, dar construiește un spital destinat copiilor bolnavi de cancer. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea este important: După modificări succesive ale legislației fiscale, numărul companiilor încadrate la microîntreprinderi este acum foarte mare, astfel că și impactul restricțiilor de finanțare este pe măsură.

Cele două doamne menționate de ministru sunt Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoare ale Dăruiește Viața, asociație care se dedică modernizării și dotării clinicilor din România, în special a secțiilor de oncologie, susține modificări legislative menite să ofere pacienților dreptul la viață și construiește primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România în curtea Spitalului Marie Curie din Capitală, cu fonduri exclusiv private.

ULTIMA ORĂ Rectificarea bugetară - Guvernul taie fonduri de la Transporturi, Cercetare și Educație. Bani mai mulți pentru Muncă, Sănătate și Justiție CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rectificarea bugetară - Guvernul taie fonduri de la Transporturi, Cercetare și Educație. Bani mai mulți pentru Muncă, Sănătate și Justiție

"Anul trecut ne-au sponsorizat peste 1.300 de companii. Din cele 1.300 de companii, 46% nu mai pot să ne dea bani anul acesta. Ca sumă, asta înseamnă undeva la 500.000 de euro. Am încercat să traduc asta în proiectele pe care noi le facem. Am fost la Iași acum 3 săptămâni și am văzut singurul loc din Moldova în care sunt tratați copii bolnavi de cancer la spitalul Sfânta Maria. Am văzut cum arată, e ... nici nu știu cu ce să compar. Erau în saloane de un pat câte trei paturi, copii aceia sunt întotdeauna însoțiți de mamele lor ... este îngrozitor. Cu acești bani pe care noi i-am pierdut anul acesta din 20% din impozitul pe venit (de la microîntreprinderi, n.r.) am fi putut face acea secție să arate mai mult decât decent, să facem toalete în fiecare salon, să o redimensionăm să mai obținem spații și să puteam să le oferim o șansă. Toată Moldova se îndreaptă către acel spital în care sunt foarte puține locuri și condițiile sunt de secolul trecut", a declarat Carmen Uscatu la o conferință organizată de EY cu scopul de a promova redirecționarea impozitului pe profit pentru susținerea sectorului neguvernamental.

Carmen Uscatu (stânga) și Oana Gheorghiu (dreapta) - două doamne care

Carmen Uscatu (stânga) și Oana Gheorghiu (dreapta) - două doamne care "fac lucruri bune" și așteaptă ca ministrul Finanțelor să se țină de cuvânt

Potrivit unui studiu prezentat de ARC (Asociația pentru Relații Comunitare), în 2017 aproape 28.000 de societăți au înregistrat cheltuieli cu sponsorizare, mecenat și burse private, direcționând către entități cu scop nelucrativ, inclusiv către sectorul neguvernamental, suma de 1,27 miliarde lei (280 milioane euro). Doar una din două companii plătitoare de impozit pe profit în 2017 a folosit facilitatea de a direcționa 20% din impozitul pe profit - în limita a 0,5% din cifra de afaceri - către ONG-uri, sumă care poate fi scăzută din impozitul achitat pentru profit.

Pragul de afaceri sub care o companie este impozitată ca microîntreprindere a crescut de la 100.000 de euro la 500.000 de euro de la începutul anului 2017, iar la începutul anului 2018, de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. Aceste firme nu mai achită impozit pe profit, deci nu mai pot sponsoriza cu deducere din impozitul pe profit. De la 1 aprilie, microîntreprinderile își pot deduce, în limita a 20% din impozitul pe venit, sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult doar dacă acestea sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat.

Importul forței de muncă în România – modificări legislative recente care sprijină procesul de angajare a străinilor CITEȘTE ȘI Importul forței de muncă în România – modificări legislative recente care sprijină procesul de angajare a străinilor

Reprezentanții ONG-urilor afirmă că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le-a promis că va elimina această restricție, privind furnizorii de servicii sociale acreditați. În prezent, doar 5% din circa 40.000 de ONG-uri sunt acreditate astfel.

"Apropos de cât de important este pentru fiecare dintre noi, poate să mergem să ne legăm cu lanțuri în fața Ministerului Finanțelor și să ajungem la cabinetul ministrului Teodorovici. Noi am fost la domnul ministru de două ori, împreună cu ARC și Loți (Laszlo Bodor - ARC, n.r.). Cred că este important ca fiecare dintre voi (reprezentanți ai ONG-urilor, n.r.) să mergeți la Finanțe și să cereți. Noi am pierdut 500.000 de euro, dar nu am pierdut spitalul. Îl vom construi. Dar cred că sunt ONG-uri mici, care activează local și care își strâng, poate, 90% din bani de la microîntreprinderi. Să scrieți la presa locală să spuneți cum vă afectează pierderea acestor bani și ce înseamnă pentru oamenii pe care îi sprijiniți", a declarat Carmen Uscatu.

ONG-urile care primesc sponsorizări din partea companiilor le demonstrează acestora prin raportări periodice pe ce au fost cheltuiți banii, a explicat aceasta.

"Facem proiecte pe care nu le face statul, pentru că facem raportări la cei care ne dau banii, spre deosbire de impozitele care se duc la stat, iar oamenii din companii nu primesc niciodată o raportare. Poate mai văd cum un brad a costat 80.000 de euro, cum s-a întâmplat anul trecut la Craiova. De la noi, ei văd raportări. Avem cu ce ne duce către ei. Și avem și argumente cu care să mergem către domnul Teodorovici. Abordați-l direct. Către el direct, nu către un minister care e format din atât de mulți", i-a îndemnat fondatoarea asociației Dăruiește Viața pe ceilalți reprezentanți ai ONG-urilor prezenți la conferință.

Crește numărul companiilor care trebuie să publice rapoarte de sustenabilitate. Pentru acționari, veștile sunt bune CITEȘTE ȘI Crește numărul companiilor care trebuie să publice rapoarte de sustenabilitate. Pentru acționari, veștile sunt bune

Discuția din vară cu Teodorovici

"Am vorbit și despre microîntreprinderi. Pe asta a fost în principal întâlnirea de atunci cu ministrul. În lateral am abordat și subiectul 2%-3,5% redirecționați din impozitul pe venitul persoanelor fizice, dar focusul a fost pe 20% la microîntreprinderi. A promis că modifică și asta. A promis, în vară, că elimină restricțiile referitoare la furnizorii de servicii sociale în ce privește sponsorizarea din partea microîntreprinderilor", a spus Carmen Uscatu.

Ministrul a declarat, însă, la mijlocul lunii septembrie, că va schimba Codul Fiscal pentru a permite de anul următor tuturor ONG-urilor și cultelor să primească de la persoanele fizice 3,5% din impozitul pe venit plătit de acestea statului. În prezent, ONG-urile care furnizează servicii sociale pot primi 3,5% din impozitul pe venit datorat statului de contribuabili pentru salarii și pensii, iar restul doar 2%. Majorarea procentajului, de la cota generală de 2% anul trecut, a devenit necesară după ce impozitul pe venit a fost redus de la 16% la 10% în contextul mutării contribuțiilor integral în salariul brut al angajatului la începutul acestui an.

„Am avut o discuție cu două doamne, care se ocupă de o clinică de copii pe zona de oncologie. Nu sunt autorizați conform legii (înregistrați ca furnizori de servicii sociale, n.r.), dar fac lucruri bune. Logic este să poată și aceste ONG-uri să aibă dreptul de a primi majorarea la 3,5%. Este una dintre propunerile pe care Ministerul Finanțelor le susține. Sunt multe alte propuneri, venite din mediul economic, dar sunt măsuri pe care piața clar le va accepta”, a declarat ministrul Finanțelor, în septembrie, într-o conferință de presă.

Cele două doamne, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, au fost invitate la discuții cu ministrul Finanțelor după ce au devenit virale pe Facebook postări în care criticau restricțiile introduse prin legislația fiscală.

EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim

Schimbarea legislației fiscale privind posibilitatea microîntreprinderilor de a sponsoriza și ONG-uri care nu sunt încadrate oficial ca furnizori de servicii sociale este susținută de mediul de afaceri și a fost propusă Ministerului Finanțelor pentru a fi inclusă într-un pachet mai amplu de modificări la Codul Fiscal.

"Modificarea aceasta pentru eliminarea restricțiilor la sponsorizarea de către microîntreprinderi a fost propusă de mediul de afaceri și consultanți în vară. Discuțiile au fost că rezolvăm, cum le-au spus și doamnelor, dar nu se întâmplă nimic", a declarat Gabriel Sincu, partener asociat EY România.

Ministerul Finanțelor a lucrat în această vară cu reprezentanți ai mediului de afaceri și consultanți fiscali la o reglare mai amplă a Codului Fiscal prin modificări de natură mai mult tehnică. Mediul de afaceri a transmis o serie de propuneri care sunt publice.
 
În prezent, nu este clar dacă aceste modificări vor mai fi adoptate înainte de finalul anului, pentru a putea fi aplicate de la începutul anului următor.

La începutul lunii noiembrie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul de modificare a Codului Fiscal care ar transpune în legislația fiscală un număr mare de modificări, multe de natură tehnică, discutate în cursul verii cu reprezentanți ai mediului privat, urmează să fie prezentat în cursul lunii noiembrie. Proiectul este unul dintre inițiativele importante ale ministrului Finanțelor și ar fi trebuit să așeze Codul Fiscal într-o formă căreia să i se aducă ulterior cât mai puține modificări, inclusiv printr-un acord cu celelalte partide politice decât cele de guvernare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ong
microintreprinderi
sponsorizari
spital
carmen uscatu