Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a înregistrat, până la finele lunii martie, 286 de persoane fizice și companii care au realizat transferuri de 50,5 milioane euro către Panama și au primit 21,7 milioane euro, a declarat marți președintele instituției, Neculae Plăiașu.
"În perioada 2003 - 31 martie 2016, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrate 286 de persoane fizice și firme care au realizat încasări și transferuri din/în Panama. Astfel, au intrat 21,7 milioane euro și au ieșit 50,5 milioane euro", a afirmat Plăiașu în fața comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, scrie News.ro
El a arătat că oficiul a urmărit până în prezent cu atenție comportamentele financiare suspecte cu legături în paradisurile fiscale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Panama este un areal cu posibilități și legături faptice de protecție a unor tranzacții, fluxuri financiare cu conținut în zona spălării banilor sau finanțării terorismului", a menționat președintele oficiului.
Plăiașu a explicat că interesul instituției pentru Panama a avut la bază și un istoric cu trimiteri la zona spălării banilor și finațarea terorismului, ceea ce a determinat instituția să realizeze o legătură directă cu unitatea de informații din Panama, în 2013, pentru schimb de informații.
El a precizat că nu poate oferi informații despre persoanele fizice analizate, însă a precizat că cifrele pe care le-a prezentat sunt influențate de impunerea unui plafon minim de 15.000 euro pentru tranzacțiile monitorizate.
Anul trecut, Oficiul a înaintat 15 sesizări către Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție.
CITEȘTE ȘI Comisia juridică a Camerei: Termen de intrare în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice - 31 maiTotodată, ONPCSB a transmis anul trecut 361 de cereri de informații către unități de informații financiare străine, dintre care în Cipru 40 de cereri, Italia - 30, Elveția - 26, Insulele Virgine Britanice - 16, Letonia - 15, Panama - 11 cereri.
Pentru prima dată, s-a inițiat schimb de informații cu țări precum Australia, Macedonia, Pakistan, Mexic, Republica Dominicană sau Senegal.
Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților audiază marți conducerea ANAF și pe cea a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor privind implicațiile și acțiunile întreprinse de către cele două instituții după dezvăluirile din scandalul Panama Papers.