Noua lege a pensiilor va include regula conform căreia angajatorii care nu virează contribuțiile salariaților către ANAF comit o infracțiune privind stopajul la sursă, regulă introdusă la propunerea sindicatelor, a anunțat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.
"În vechea lege a pensiilor se spune că angajații datorează contribuții, dar nu se specifică faptul că ele trebuie și plătite. Acum, am trecut în lege «datorat și plătit». Aceste prevederi vor intra în vigoare după anul 2021. Sindicatele au cerut să se introducă infracțiunea de stopaj la sursă, tocmai pentru a se evita situația în care angajatorul nu virează contribuțiile. E ca și cum i-ar fura banii din buzunar, e o infracțiune", a spus ministrul la România TV.
CITEȘTE ȘI Date Profit.ro - Decizie pentru aducerea și menținerea muncitorilor străini: Plata obligatorie, redusă de la salariul mediu la cel minim. Taxe la jumătate pentru angajatori
Conform acesteia, începând cu anul viitor, angajații vor putea verifica pe site-ul Casei Nationale de Pensii și pe cel al ANAF dacă le sunt sau nu plătite contribuțiile.
Neplata contribuțiilor a mai fost considerată infracțiune, dar în 2015 Curtea Constituțională a decis că prevederea este neconstituțională, din cauza definirii neclare a "reținerii la sursă", astfel că angajatorii trebuie sancționați doar cu amendă.
La finele anului trecut a apărut ideea ca infracțiune să fie considerată neplata contribuțiilor într-un anumit termen.
Profit.ro a anunțat în noiembrie, în premieră, că Finanțele propun pedeapsă cu închisoare de la 1 la 6 ani pentru angajatorii care nu achită în maximum 30 de zile de la scadență un set întreg de peste 30 impozite. Proiectul este gândit pentru a sancționa neplata cu intenție a obligațiilor și folosirea banilor în alte scopuri, dar nu detaliază exact, în actuala formă, ce anume înseamnă "cu intenție" și "în alte scopuri", respectiv dacă o firmă a folosit banii, intenționat, pentru a plăti salariile angajaților deoarece nu a încasat la rândul său, la timp, toate facturile de la clienți sau dacă a deturnat efectiv banii.
La începutul anului, Eugen Teodorovici, nominalizat atunci de PSD pentru postul de ministru al Finanțelor, pe care îl și ocupă la acest moment, s-a pronunțat categoric împotriva reintroducerii pedepsei cu închisoarea pentru angajatori dacă nu achită la un anumit termen obligațiile aferente salariilor, spunând că vrea o abordare cât mai deschisă și mai proactivă față de antreprenori.
Anterior, specialiști în taxe și legislație consultați de Profit.ro au atenționat că proiectul trebuie modificat semnificativ, deoarece neclaritățile pot crea confuzii nepermise, cu consecințe grave, dar și situații extreme în care un angajator cu mulți salariați riscă închisoare pentru neplata unor sume derizorii raportat la amploarea afacerilor.