Noile modificări în sistemul de achiziții publice, aprobate de Executiv: Cauțiune de 2% din valoarea contractului la contestarea licitațiilor publice, achiziții centralizate pentru instituțiile statului, mai puține proceduri și termene mai scurte

Noile modificări în sistemul de achiziții publice, aprobate de Executiv: Cauțiune de 2% din valoarea contractului la contestarea licitațiilor publice, achiziții centralizate pentru instituțiile statului, mai puține proceduri și termene mai scurte
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2018

Guvernul a aprobat joi, prin ordonanță de urgență, noile modificări la Legea achizițiilor publice. Conform actului, va fi introdusă o cauțiune pentru contestarea la CNSC a procedurilor de achiziții publice, care vor mai fi reluate pentru modificări minore. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) va asigura în sistem centralizat achiziții curente pentru toate instituțiile statului.

Draftul noului sistem de achiziții a fost prezentat AICI în exclusivitate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cauțiunea pentru depunerea contestației la CNSC, de  2% din valoarea contractului, va fi cuprinsă între 30.000-880.000 lei, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Taxa pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel va de 2% din valoarea contractului la achiziții de până la 100 milioane lei și de 1% din valoarea contractului la achiziții de peste 100 milioane lei.

Aceste prevederi vor fi adoptate în ședința de joi de Guvernului, printr-o ordonanță de urgență care modifică legea achizițiilor publice, a mai precizat Teodorovici.

Firmele străine implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit. Publicitatea legată de turneul oficial nu va fi taxată CITEȘTE ȘI Firmele străine implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit. Publicitatea legată de turneul oficial nu va fi taxată

De altfel, ordonanța va simplifica procedura de contestare prin eliminarea notificării prealabile, va stabili reguli mai clare pentru emiterea deciziilor CNSC și va scurta termenele de soluționare a plângerilor la Curtea de Apel.

Potrivit noilor prevederi, termenul în care CNSC trebuie să soluționeaze pe fond contestația, de la 20 de zile lucrătoare la 20 de zile calendaristice de la data primirii dosarului achiziției publice, al achiziției sectoriale sau al concesiunii, respectiv de la 10 zile lucrătoare la 10 zile calendaristice în situația incidenței unei excepții care împiedică analiza pe fond a contestației. 

Va fi păstrată regula conform căreia CNSC nu poate decide atribuirea contractului către un anumit operator economic, dar va fi introdusă o excepție, respectiv situația în care acesta a fost desemnat de autoritatea contractantă sau calitatea sa de ofertant câștigător rezultă din informațiile cuprinse în dosarul de soluționare a contestației.

După semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi.

Procedurile de atribuire nu vor mai fi reluate în cazul unor modificări neesențiale ale contractelor de achiziție, iar ordonanța ca clarifica aceste stiuații.

De asemenea, autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție în situații de urgență, precum în cazul calamităților naturale.

Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri CITEȘTE ȘI Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieri

Guvernul va elimina comunicarea rezultatelor parțiale în cazul procedurilor de achiziții, pentru a se reduce numărul contestațiilor care pot bloca începerea derulării contractului.

Ordonanța va clarifica și procedura și va scurta timpul necesar realizării investițiilor prin parteneriat public-privat sau prin concesiuni.

După cum a relatat Profit.ro, va fi înființat Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), structură care va asigura în sistem centralizat achiziția de echipamente IT, medicamente, mobilier, mașini, carburant pentru parcul auto și produse de birotică pentru toate instituțiile statului, începând cu anul viitor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
achizitii
publice
contestatie
cautiune
cnsc
taxa
plangere
curtea de apel
contract
valoare