Coaliția pentru Dezvoltarea României solicită Guvernului să mențină actuala structură a sistemului de pensii și să asigure creșterea nivelului contribuției la Pilonul II la 6%

Coaliția pentru Dezvoltarea României solicită Guvernului să mențină actuala structură a sistemului de pensii și să asigure creșterea nivelului contribuției la Pilonul II la 6%
scris 24 mai 2018

 

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită Executivului să mențină actuala structură bazatăpe trei piloni a sistemului de pensii și să reglementeze, în cel mai scurt timp, creșterea nivelului contribuției la Pilonul II la 6%, față de 3,75% cât este în prezent.

CDR a solicitat acest lucru într-o scrisoare adresată premierului Viorica Dăncilă, vicepremierului Viorel Ștefan, ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ministerului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Leonardo Badea.

”Companiile pe care le reprezentăm și care angajează câteva sute de mii de persoane, consideră că sistemul de pensii actual, construit pe cei trei piloni de economisire, este unul care va putea să susțină responsabilitatea asigurării unui venit la sfârșitul carierei angajaților. Pilonu| II de pensii din România a generat rezultate foarte bune de la înființare până în prezent, în condiții de costuri reduse și de maximă siguranță pentru participanți, românilor care economisesc prin Pilonul II fiindu-Ie garantată valoarea contribuțiilor nete virate pe parcursul perioadei de economisire, indiferent de evoluțiile piețelor financiare”, arată scrisoarea CDR, semnată de coordonatorul Coaliției, Dragoș Anastasiu.

Crăciun, BCR Pensii: Momentul este critic. Dacă reușim să rezistăm acum, nu cred că va mai exista un guvern care să pună Pilonul II sub semnul întrebării. Reacția opiniei publice este extrem de puternică CITEȘTE ȘI Crăciun, BCR Pensii: Momentul este critic. Dacă reușim să rezistăm acum, nu cred că va mai exista un guvern care să pună Pilonul II sub semnul întrebării. Reacția opiniei publice este extrem de puternică

Reprezentanții CDR amintesc că în sistemul de pensii Pilon II din România economisesc în prezent peste 7 milioane de persoane, în numele cărora sunt administrate peste 8,9 miliarde de euro.

”Fondurile de pensii și banii pe care îi administrează în sistem privat au, de asemenea, o importanță deosebită pentru piețele financiare locale. O economie modernă și avansată care să ajungă la o convergență reală cu țările din vestul Europei are nevoie de piețe financiare sofisticate, lichide și stabile. Acest deziderat ar fi foarte greu de realizat în absența fondurilor de pensii administrate privat si a investițiilor pe termen lung pe care acestea le fac. Aceste fonduri sunt și unii dintre cei mai importanți deținători de titluri de stat românești, având un rol extrem de important în finanțarea activității curente a statului și fiind un furnizor esențial de lichiditate pe termen scurt. România este o țară cu o piață financiară slab dezvoltată și niveluri reduse de economisire. Doar existența unor investitori instituționali cum sunt fondurile private de pensii poate aduce stabilitatea de care piața financiară locală va avea nevoie pentru a se dezvolta în viitor”, mai arată documentul CDR.

Reprezentanții celor peste 25 de asociații de business, camere de comerț bilaterale și confederații auatras atenția în repetate rânduri asupra impactului sistemic negativ pe care l-ar genera renunțarea la Pilonul II de pensii sau o eventuală reducere a contribuțiilor la acesta.

Companiile germane din România susțin sistemul de pensii administrate privat CITEȘTE ȘI Companiile germane din România susțin sistemul de pensii administrate privat

Organizațiile membre ale CDR, cât și alte asociații din mediul de afaceri au transmis public mesaje similare subliniind riscurile pentru angajați, companii, piețe financiare și pentru economia românească în ansamblu.

De asemenea, 15 organizații au adresat un apel comun solicitând Guvernului să nu destabilizeze arhitectura actuală a sistemului de pensii, ci dimpotrivă, să facă eforturi pentru creșterea până la 6% a contribuțiilor, conform calendarului prevăzut de lege și în acord cu interesele pe termen lung ale cetățenilor României.

CDR solicită Executivului o întâlnire în care să explice argumentele privind Pilonul II și să discute problemele identificate de Guvern.

Vosganian (ALDE): Pilonul II va aduce în viitor o majorare a pensiei cu 15%-20% față de pensia oferită doar de Pilonul I CITEȘTE ȘI Vosganian (ALDE): Pilonul II va aduce în viitor o majorare a pensiei cu 15%-20% față de pensia oferită doar de Pilonul I

Scrisorii îi este anexat un document care rezumă și explică pe larg, în șapte puncte, de ce mediul de afaceri susține actualul sistem și îl consideră benefic pentru angajați și pentru România.

Documentul poate fi citit AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
pilon ii
pensii
coalitia pentru dezvoltarea romanie
scrisoare
guvern