Modificări pregătite la executarea silită: Pentru orice contract de împrumut, executorul va trebui să prezinte în instanță un document în plus

Modificări pregătite la executarea silită: Pentru orice contract de împrumut, executorul va trebui să prezinte în instanță un document în plus
scris 3 ian 2019

În cazul tuturor contractelor de împrumut, bancare sau nebancare, pentru încuviințarea silită de către instanță, executorul va trebui să prezinte un grafic actualizat al sumelor restante, împreună cu accesorii, dobânzi și penalități datorate, prevede un proiect de lege.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: În prezent, executorul judecătoresc solicită încuviințarea executării de către instanța de executare, înaintând cererea creditorului, titlul executoriu, încheierea proprie la cererea de executare și dovada achitării taxei judiciare de timbru. 

Urmărește-ne și pe Google News

Autorii proiectului arată că încuviințarea executării silite în baza formei actuale a Codului de procedură civilă este formală, instanța de judecată nesolicitând pentru aceste situații un grafic actualizat al sumelor restante, parte capital împrumutat, parte accesorii a acestora, respectiv dobânzi și penalități.

”Astfel, în realitate, se încalcă principiul care stă la baza procedurii de executarea silită și anume certitudinea debitelor neachitate. În ceea ce privește actuala procedură, debitorii ajung să fie executați siliți pentru cuantumuri nereale, neținându-se cont de sumele de bani neachitate până la momentul la care nu au mai putut să achite, sau au achitat cu întârziere”, arată inițiatorii proiectului.

FOTO+DOCUMENT Masina a lui Ceausescu vanduta de ANAF la licitatie. Fiscul vrea 30.000 de euro pe un ARO din anii \'70 CITEȘTE ȘI FOTO+DOCUMENT Masina a lui Ceausescu vanduta de ANAF la licitatie. Fiscul vrea 30.000 de euro pe un ARO din anii '70

Potrivit acestora, în pofida legislației privind protecția consumatorilor, inclusiv față de clauzele contractuale abuzive, debitorii ajung să fie executați silit și pentru sume nedatorate, flind obligați să formuleze contestații la executare cu costuri ridicate, respectiv prin plata unei cauțiuni calculate la valoarea obiectului contestației.

Autorii mai argumentează că, în pofida implementării deciziei Curții Constituționale a României nr. 895/ 17.12.2015 prin OUG nr. 1/2016, privind reîntoarcerea încuviințării executării silite de către instanța de judecată și nu de către executorul judecătoresc, așa cum a fost în forma inițială a codului de procedură civilă, scopul urmărit nu a fost și atins pentru situația în care titlul executoriu este un contract de împrumut.

Prin urmare, potrivit inițiatorilor, în prezent instanța de judecată nu solicită pentru acest tip de titluri executorii ca un creditor să facă dovada ultimei sume plătite de către debitor, astfel încât raportat la aceasta să întocmească o anexă pentru a calcula debitul restant și accesoriile. 

Guvernul pregătește extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de produse, cu risc ridicat de fraudă CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de produse, cu risc ridicat de fraudă

Proiectul prevede ca, pentru remedierea situației actuale, Codul de Procedură Civilă să fie completat cu următoarea prevedere:

”Pentru toate situațiile în care titlul executoriu este un contract de împrumut bancar sau nebancar, executorul va fi obligat, în vederea obținerii încuviințării de executare silită să depună o anexă a contractului emanată de la creditor la data solicitării executării silite, care să conțină debitul restant, actulaizat, împreună cu toate accesoriile datorate, dobânzi, penalități”.

Recent, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care modifică OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori și instituie limite severe pentru sumele ce pot fi recuperate de la debitori de către cumpărătorii de creanțe. Astfel, cesionarii de creanțe vor putea recupera de la debitorii consumatori maximum dublul sumei plătite pentru creanță. Totodată, debitorii vor avea drept de a plăti cesionarului dublul sumei cu care creanța a fost cumpărată și să se elibereze astfel de datorie. Altfel spus, dacă o firmă de recuperare a cumpărat o creanță de 100 de lei cu 10 lei, atunci nu ar avea voie să ceară debitorului cedat mai mult de 20 de lei, în timp ce în momentul de față are dreptul să încerce recuperarea creanței integrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
executare
silita
executor
grafic
datorie
restant
instanta
proiect
lege