Firrmele își vor putea deduce din impozit cheltuielile cu instruirea șoferilor din flota auto în cazul în care aceștia vor absolvi un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru ”conducere auto defensivă”. Aceasta reprezintă pregătirea specială a șoferilor în vederea prevenirii accidentelor rutiere și ar urma să fie chiar obligatorie pentru autovehiculele cu girofar ale autorităților publice sau pentru cele cu gabarit depășit.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Măsura este propusă de doi deputați PSD într-un proiect de lege și are în vedere scăderea numărului de accidente din trafic.
Astfel, în proiectul de modificare a Codului Rutier, conducerea auto defensivă este definită drept ”pregătire specială a conducătorilor auto în vederea prevenirii accidentelor rutiere”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un asemenea curs de formare va fi obligatoriu pentru conducătorii de vehicule speciale dotate cu semnale speciale de avertizare luminoase, precum cele ale poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției.
Cursul va fi oblogatoriu și în cazul autovehiculelor cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite ori care însoțesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanțe periculoase, cele destinate întreținerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curățeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului și depanării autovehiculelor ramase în pană sau avariate, precum și tractoarele care tractează utilajele agricole și tehnologice cu dimensiuni de gabarit depășite.
Proiectul prevede că, prin excepție de la prevederile Codului fiscal, conducătorii de vehicule care urmează o astfel de pregătire beneficiază de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea cursului.
În situația în care cheltuielile sunt suportate de către angajator, acesta beneficiază, prin excepție de la prevederile Codului Fiscal, de deducerea din impozitul pe profit/venit a cheltuielilor respective, stabilește inițiativa.
Evidența conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive va fi realizată de către Poliția Rutieră, care va evalua anual eficiența acestor cursuri raportat la gradul de implicare al absolvenților în accidente de circulație.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Premierul desemnat Orban spune că, după datele execuției la 9 luni, noul Guvern nu va putea menține deficitul bugetar la 3%”Implementarea măsurii va avea un impact general în planul competitivității mediului de afaceri din România, la nivelul tuturor companiilor care dețin flote auto, având în vedere că dezvoltarea competențelor conducătorilor auto va genera o serie de beneficii directe, în principal la nivelul costurilor asociate exploatării flotei auto (reparații, întreținere, gradul de înnoire a flotei, sistemul de salarizare și bonificații pentru conducătorii auto, etc.), dar și prin îmbunătățirea imaginii de piață, creșterea siguranței în trafic, respectiv, după cum s-a precizat anterior, satisfacerea normelor legale în domeniul sănătății și securității în muncă”, arată autorii proiectului.
Aceștia mai suțin că măsura va genera o valoare adăugată suplimentară la nivelul unui sector economic prioritar pentru dezvoltarea economică a României, respectiv cel al transporturilor, sector care înglobează peste 380.000 de contracte de muncă cu normă întreagă.
Pentru a intra în vigoare, modificările trebuie adoptate de Parlament și promulgate de șeful statului.