Ministrul Justiției, Tudorel Toader a declarat, la Timișoara, că statul român se află în procedură de extrădare în cazurile Sebastian Ghiță și Elena Udrea, că în primul caz s-a făcut cererea de extrădare și s-au transmis completările solicitate de Serbia, iar în cel de-al doilea caz ”nu a fost probat motivul de natură politică ce a stat la baza dreptului de azil” și există un precedent cu Costa Rica.
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă Sebastian Ghiță, Radu Mazăre și Elena Udrea vor fi extrădați, ministrul Justiției, Tudorel Toader a răspuns: ”Suntem în procedură”, scrie News.ro.
”Suntem în procedură. Acum stiți că spre exemplu la Ghiță s-au făcut demersurile, am făcut cerera de extrădare, ne-au cerut compleătri, le-am trimis, tradus, le-am trimis la Ministerul Justiției care le-a transmis la instanța supremă”, a spus Toader.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul s-a referit și la cazul Elenei Udrea care se află în Costa Rica. El a afirmat că nu există un motiv care să stea la baza cererii Elenei Udrea de a primi azil în această țară.
”Cu privire la cazul cel mai recent. Ce am spus ieri e valabil și azi. Poate fi extrădată. Dumneavoastră ca jurnaliști faceți deosebirea dintre formulările firești pe care le face cineva și care categoric sunt poziționate de partea celui care te angajează. Dar adevărul nu e chiar la prima pagină, dovadă faptul că am auzit și eu, că ea e un caz special și cererea de extrădare nu poate fi pusă în aplicare pentru că a obținut dreptul de azil. În domeniul dreptului, e o regulă, cine face un anunț trebuie să o și dovedească. Cine a făcut această afirmație că are drept de azil nu a dovedit, nu a probat dreptul de azil și nu a probat sub niciun fel motivul de natură politică ce a stat la baza dreptului de azil. Prin urmare, avem colaborare bilaterală pe bază de reicprocitate și avem transfer al unui fost condamnat, ceea ce înseamnă că reciprocitatea funcționează. Avem o altă procedură în curs, ceea ce înseamnă că reciprocitatea funcționează, sunt convenții la care și România și Costa Rica sunt state părți, convenții care pot fi puse în aplicare. Acesta e fundamentul enunțului meu că poate fi transrerată, pe bilateral, pe reciporcitate, pe experiența trecută pe prcoedura în curs. Iar de nu, pe convențiile la care România și Costa Rica sunt state părți”, a declarat Tudorel Toader.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea - aflată în Costa Rica - a fost condamnată marți de instanța supremă la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute.
Elena Udrea a anunțat în 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunța că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.