Guvernul are în plan o rectificare bugetară după ce intră în vigoare Legea cu noile măsuri fiscale, a transmis ministrul Finanțelor pentru Profit.ro. Aceasta ar fi prima rectificare bugetară din acest an, o situație neobișnuită, practica fiind de două rectificări pe an, una în vară și alta în toamnă.
Pentru a putea aloca fonduri instituțiilor care au nevoie foarte mare de bani, inclusiv pentru proiecte cu fonduri UE sau cheltuieli din domeniul sănătății, Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță care prevede posibilitatea de a prelua la Fondul de rezervă al Guvernului sumele reprezentând 10% din creditele de angajament și creditele bugetare, pe care ordonatorii de credite sunt obligați, conform legii, să le păstreze.
Guvernul va lua la fondul de rezervă bani de la ordonatorii de credite în funcție de necesități.
CITEȘTE ȘI Se îngroașă gluma pentru bănci. Impozitul de 2% crește puternic cheltuielile cu taxele. Probleme mai ales pentru cele puțin profitabileSoluția propusă acum de Ministerul Finanțelor rezolvă probleme majore ale unor instituții de stat, prin preluarea sumelor respective la Fondul de rezervă, de unde pot fi ulterior alocate. Fondul de rezervă a reprezentat, însă, de-a lungul anilor și un instrument de alocare discreționară de fonduri.
Important: Rectificarea bugetară care ar trebui să urmeze odată cu intrarea în vigoare a legii ar trebui să aducă și majorarea deficitului bugetar de la ținta de 4,4%, pe care a fost construit bugetul pe 2023. În urma discuțiilor cu Comisia Europeană ar exista spațiu fiscal pentru o majorare a deficitului în zona de 5,5%-5,7% din PIB, reprezentând o reducere de cel puțin jumătate de punct procentual față de deficitul de 6,2% de anul trecut (ESA).
Proiect publicat de Ministerul Finanțelor
Se propune ca, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în termen de 5 zile de la solicitarea Ministerului Finanțelor, creditele de angajament și creditele bugetare reținute în proporție de 10%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Aviz de la Justiție cu zeci de pagini de observații pe proiectul cu măsuri fiscale - ar fi nevoie de avizul CSAT, dubla impozitare pe bănci poate fi neconstituțională, limitarea unui anume spor ar afecta independența magistrațilorAceste sume se utilizează pentru finanțarea cu prioritate a cheltuielilor de personal, a cheltuielilor cu asistența socială, a contribuției publice naționale aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, a cheltuielilor cu medicamente, a programelor și acțiunilor de sănătate ale ordonatorilor principali de credite.
De asemenea, se propune ca, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ordonatorul principal de credite pentru bugetul Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate să fie autorizat să repartizeze sumele reținute în proporție de 10%.
În același timp, se propune ca, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului să se poată aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
CITEȘTE ȘI Companiile din subordinea Guvernului au distribuit angajaților aproape 200 de milioane de lei din profiturile de anul trecutSe propune modificarea alin. (6) al art. 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2022 în sensul în care Ministerul Energiei reîntregește veniturile rezultate din privatizare până la data de 30 septembrie 2024. Se propune abrogarea art. V din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023. Potrivit articolului V, creditele de angajament și creditele bugetare reținute, în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile.