Ministerul Finanțelor lucrează la un proiect care ar trebui să dea posibilitatea românilor plecați din țară perioade mai lungi să depună formulare fiscale, inclusiv chestionarul de rezidență fiscală, la Fisc prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV). Pentru a putea depune prin SPV chestionarul, românii din străinătate vor trebui, însă, înrolați în acest sistem. Ministerul Finanțelor caută soluții, împreună cu Ministerul de Externe, pentru a permite românilor din afara țării să depună formulare fiscale prin SPV.
Spațiul Privat Virtual este un serviciu al ANAF prin care persoanele fizice și firmele pot primi și trimite documente în relația cu Fiscul.
SPV reprezintă un element important al relației Fisc-contribuabil în gândirea șefilor din Finanțe. Anul acesta, minstrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că, pentru depunerea Declarației Unice (D212) vor fi create conturi de SPV pentru toate persoanele care au obligația transmiterii formularului către Fisc, în această situație fiind în jur de 1 milion de persoane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit celor mai recente date, în SPV erau înrolate aproape 110.000 de persoane fizice, în timp ce numărul persoanelor juridice este de câteva ori mai mare. Serviciul pentru firme, lansat la mijlocul anului trecut, a avut un succes rapid comparativ cu cel pentru persoane fizice, operațional de mai mulți ani.
„În vederea conturării unui plan de acțiune pentru extinderea serviciului Spațiul Privat Virtual la persoanele aflate în străinătate, în prezent, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și al Ministerului Afacerilor Externe s-a format o echipă în vederea identificării de soluții pentru românii din străinătate, în sensul creării posibilității depunerii formularelor prin intermediul serviciului Spațiul Porivat Virtual, inclusiv a formularului Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, potrivit informațiilor Profit.ro.
În prezent, pentru a-și crea un cont de SPV, persoana fizică trebuie să se deplaseze la un sediu al ANAF, unde îi este verificată identitatea, sau, în cazul în care are o decizie de impunere primită de la Fisc, poate folosi numărul acesteia pentru înregistrarea în SPV fără deplasare la ANAF. Ministrul Finanțelor a vehiculat, pentru românii care trebuie să depună Declarația Unică, și posibilitatea ca aceștia să primească prin Poștă user și parolă pt SPV.
Fiscul a avertizat în mod repetat că românii care pleacă din țară pentru perioade mai lungi trebuie să depună un chestionar în urma căruia ANAF stabilește dacă aceștia trebuie să mai achite impozite în România. În caz contrar, Fiscul afirmă că românii ar putea ajunge în situația de a fi impozitați atât în România, cât și în altă țară în care își desfășoară activitatea.
În plus, de la începutul acestui an, a intrat în vigoare și o amendă distinctă pentru nedepunerea chestionarului, de 50-100 lei pentru nedepunerea chestionarului. Amenda distinctă a fost introdusă după ce, în unele cazuri, ANAF a aplicat pentru nedepunerea chestionarului amenda pentru neîndeplinirea obligațiilor de declarare în ansamblu, cuprinsă între 500 lei și 1.000 lei.
Obligația de a depune ghidul o au persoanele fizice care pleacă din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive. La fel, trebuie să depună chestionarul și persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
CITEȘTE ȘI Problemele Fiscului văzute de angajații ANAF – „Teodorovici vine la Targoviște. Fac pariu că nimeni nu o să spună că nu avem xerox funcțional la Inspecție sau că stăm cu zilele să facem dansul ploii pe lângă FiscNet să meargă”Milioane de români plecați din țară
Românii care lucrează în străinătate sunt și o sursă importantă de bani pentru familiile rămase în țară. Aceștia au trimis anul trecut acasă 4,94 de miliarde de dolari, în creștere cu 41%, de la 3,489 miliarde de dolari în 2016, potrivit datelor publicate de Banca Mondială, care arată că, la nivel global, muncitorii migranți au transferat în țările de origine o sumă record de 466 de miliarde de dolari.
Potrivit unui raport al ONU, România este, după Siria, a doua țară din lume în ce privește pierderea de populație cauzată de migrație. Astfel, în ultimii 10 ani aproximativ 3 milioane de români s-au stabilit peste hotare, în țări precum Italia, Spania și Marea Britanie.