Ministerul Finanțelor va verifica modul în care este declarată și achitată taxa clawback

Ministerul Finanțelor va verifica modul în care este declarată și achitată taxa clawback
scris 28 iul 2019

Ministerul Finanțelor va controla modul în care este declarată și achitată taxa clawback după ce atât Finanțele, cât și Ministerul Sănătății au identificat o reglementare insuficientă a controlului modului de respectare a fundamentării, declarării și virării acestor contribuții, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.

"Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Sănătății au identificat o reglementare insuficientă a controlului modului de respectare a fundamentării, declarării și virării contribuțiilor trimestriale prevăzute la art. 1 și la art. 12 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății. (...) În scopul asigurării și protejării interesului public este necesară reglementarea măsurii ca Ministerul Finanțelor Publice să fie abilitat cu efectuarea controlului modului de respectare a fundamentării, declarării și achitării contribuției trimestriale prevăzute la art. 1 și la art. 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2011", se precizează în nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit OUG 77/2011, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții legali ai acestora au obligația de a plăti trimestrial o contribuție pentru medicamentele incluse în programele naționale de sănătate, precum și pentru medicamentele cu sau fără contribuție personală, folosite în tratamentul ambulatoriu pe bază de prescripție medicală prin farmaciile cu circuit deschis, în tratamentul spitalicesc și pentru medicamentele utilizate în cadrul serviciilor medicale acordate prin centrele de dializă, suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății.

Această contribuție trimestrială, cunoscută și sub denumirea de taxă clawback, se calculează prin aplicarea unui procent "p" asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății, consum aferent vânzărilor fiecărui plătitor de contribuție.

Taxa clawback a fost introdusă în 2009 ca o măsură temporară, în contextul crizei financiare, și a afectat exclusiv producătorii de medicamente. Aceștia trebuie să achite diferența dintre cât are CNAS buget pentru decontări într-un an și cât decontează efectiv pentru medicamente. Până în prezent nu s-a renunțat însă la această taxă în pofida caracterului temporar cu care a fost introdusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa clawback
cnas
buget
medicamente