Ministerul Finanțelor, prin intermediul Școlii de Finanțe Publice și Vamă (SFPV), va organiza în luna august mai multe sesiuni de pregătire a reprezentanților firmelor care vor să aplice pentru obținerea unor finanțări prin schema de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.
Sesiunile de instruire vor avea loc în București, după cum urmează:
- săptămâna 1: 13 -14 august;
- săptămâna 2: 20 - 23 august;
- săptămâna 3: 27- 30 august.
Firmele interesate trebuie să completeze un formular și să îl trimită la adresa de e-mail [email protected]. Programarea participanților va fi realizată în ordinea solicitării, urmând ca SFPV să comunice data și ora la care se va organiza instruirea. În cazul în care unii operatori economici vor solicita să participe la o a doua sesiune, ei vor fi programați după cei care sunt la prima solicitare, în limita locurilor disponibile.
Formularul de înscriere este disponibil aici
CITEȘTE ȘI Firmele pot depune din 27 august cereri de finanțare pentru ajutorul de stat acordat investițiilor de cel puțin 3 milioane euroFiecare operator economic va putea trimite la instruire maxim 2 reprezentanți, respectiv:
- 2 persoane din partea societății aplicante
Sau
- persoană din partea societății aplicante și cealaltă din partea societății consultante.
Sesiunile de instruire vor fi susținute de Direcția Generală Ajutor de Stat care va face o prezentare generală a prevederilor HG 807/2014, a Ghidului solicitantului – Revizia 2, precum și a Ghidului de plată – Revizia 2. În plus, vor fi discutate câteva spețe generale, cu titlul de exemplu. În cadrul acestor întâlniri nu vor fi analizate proiecte de investiții și nu se va stabili eligibilitatea acestora.
CITEȘTE ȘI Mediul de afaceri și Finanțele s-au înțeles pentru un prag de deductibilitate a dobânzilor de 1 milion de euro plus 30% din EBITDAPrincipalele modificări se referă la:
- diminuarea nivelului minim al investiției de la 10 mil. euro la 3 mil. euro;
- modificarea mecanismului de depunere a cererilor de finanțare, acestea urmând a fi depuse în sesiune continuă;
- renunțarea la selecția proiectelor pe bază de punctaj, fiind selectate acele proiecte care îndeplinesc criteriile și condițiile de eligibilitate;
- simplificarea planului de investiții aferent proiectului;
- posibilitatea demarării proiectului de investiții după depunerea cererii de acord pentru finanțare.
Obiectivul acestei scheme de ajutor de stat îl reprezintă dezvoltarea regională prin sprijinirea realizării investițiilor de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf.