Ministerul Finanțelor transformă Spațiul Privat Virtual

Ministerul Finanțelor transformă Spațiul Privat Virtual
scris 4 sep 2019

Ministerul Finanțelor a decis transformarea Spațiului Privat Virtual (SPV) ca instrument de relaționare directă cu fiecare contribuabil la bugetul de stat.

Astfel, în SPV vor fi disponibile:
- chestionarele întocmite de persoanele fizice la sosirea și/sau plecarea în/din România;
- notificările privind rezidența persoanelor fizice;
- declarațiile de înregistrare fiscală;
- cererile pentru eliberarea Certificatului de rezidență fiscală;
- certificatele de rezidență fiscală;
- cererile de restituire;
- cererile de atribuire a numărului de ordine din Registrul de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în județ/municipiul București, sau a numărului unic de identificare din aplicația informatică a Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a certificatului de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale;
- evidența creanțelor fiscale.

Urmărește-ne și pe Google News
Proiectul de modificare a Codului Fiscal – liber pentru paradisurile fiscale? CITEȘTE ȘI Proiectul de modificare a Codului Fiscal – liber pentru paradisurile fiscale?

Prin SPV persoanele fizice vor avea posibilitatea să verifice corectitudinea prelucrării Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pe care a depus-o pe suport de hârtie.

S-a decis și majorarea termenelor de păstrare în SPV a mai multor documente emise de către Ministerul Finanțelor Publice/Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin corelare cu durata de valabilitate a acestora.

De asemenea, pe viitor se vor implementa în SPV modelele declarațiilor, cererilor, sau ale altor documente emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

”Am promis o simplificare a relației cu ANAF și eliminarea cât mai multor hârtii din viața contribuabilului român și iată că mă țin de cuvânt", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Pentru facilitarea accesului la SPV, se elimină verificarea la ghișeu a semnăturii olografe a persoanei reprezentate și se acceptă depunerea împuternicirii în formă simplă. În același timp, se oferă cetățenilor români, care domiciliază, au reședința sau lucrează în străinătate, posibilitatea de a se prezenta și la oficiile consulare sau ambasadele României în scopul identificării fizice și înregistrării în SPV.

Proiectul de ordin este publicat pe site-ul MFP, la rubrica Transparență decizională.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
spv