Modificări la decontarea directă a RCA: Termen limită de prezentare a decontului reparației, sub sancțiunea returnării sumei primite

Modificări la decontarea directă a RCA: Termen limită de prezentare a decontului reparației, sub sancțiunea returnării sumei primite
scris 4 sep 2019

Beneficiarii decontării directe a polițielor de asigurare RCA vor avea la dispoziție un termen limită în care să prezinte asiguratorului propriu decontul reparației vehiculului, altfel riscă să returneze suma primită prin decontare directă. Reparația va trebui totodată efectuată într-un service autorizat, prevede un proiect legislativ.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Începând din 2017, legislația privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto permite decontarea directă în cazul avarierii vehiculelor, partea prejudiciată într-un accident rutier beneficiind în mod direct de la propriul asigurător de despăgubire, în anumite condiții.

Context: Serviciul de decontare directă se ofertează obligatoriu de către asigurător, dar achiziția acestui serviciu este opțională pentru asigurat.

VIDEO De pe o bancă, Firea anunță cum modifică vinieta auto și ce șoferi vor scăpa de taxă CITEȘTE ȘI VIDEO De pe o bancă, Firea anunță cum modifică vinieta auto și ce șoferi vor scăpa de taxă

Un proiect legislativ prevede acum două modificări importante cu privire la această procedură de decontare directă.

Autorii proiectului arată că decontarea directă vine în sprijinul beneficiarului asigurării, asigurându-i posibilitatea de a repara repede vehiculul și la un service ales de acesta. Inițiatorii au constatat, însă, că reparația vehiculului avariat ”se realizează în foarte multe cazuri în unități neautorizate, de către persoane nespecializate și în condiții improprii”.

”Beneficiarul despăgubirii directe, primește suma alocată de către societatea de asigurare și, din acel moment, nu mai există un control asupra modului în care acesta utilizează în mod real suma primită. Or, pe de o parte, domeniul căruia poate să îi aparțină avaria poate fi foarte variat, iar pe de altă parte avariile apărute pot fi de natură să afecteze în mod grav siguranța rutieră. O avarie la sistemul de frânare, la sistemul de direcție sau un alt tip de avarie la componente sau sisteme esențiale, de a căror reparație corespunzătoare depinde direct buna funcționare a vehiculului și implicit repunerea sa în circulație în condiții de siguranță, trebuie realizată de către o persoană autorizată, care astfel prezintă garanții atât cu privire la competența sa, cât și cu privire la posibilitatea angajării răspunderii sale”, arată autorii proiectului legislativ.

FOTO Prima imagine oficială cu Volkswagen Golf 8, sub camuflaj CITEȘTE ȘI FOTO Prima imagine oficială cu Volkswagen Golf 8, sub camuflaj

Prin urmare, aceștia propun ca dispoziției actuale din lege, care prevede că ”procedura de decontare directă se stabilește prin reglementări ale A.S.F.”, să i se adauge obligativitatea prezentării la societatea de asigurări a decontului reparației vehiculului avariat, în termen de cel mult 45 de zile de la data reparației într-o unitate autorizată, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă.

”Procedura de decontare directă se stabilește prin reglementări ale A.S.F. care trebuie să prevadă, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă, obligativitatea prezentării decontului în termen de maxim 45 de zile de la data reparației vehiculului într-o unitate autorizată”, este textul de lege propus de inițiatori.

A început ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Capitală. Zonele vizate CITEȘTE ȘI A început ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Capitală. Zonele vizate

Aceștia arată că prin modificarea propusă nu condiționează acordarea decontării directe și nu restrâng drepturile beneficiarului asigurării de a opta pentru această despăgubire, de a opta pentru un anumit service care să efectueze reparațiile sau de a efectua în timpul dorit reparațiea. 

”Modificarea propusă prin prezenta inițiativă are rolul de a proteja cetățeanul în general, inclusiv pe beneficiarul asigurării, deoarece obligă la efectuarea reparațiilor la o unitate autorizată, oferind (...) garanții sub aspectul profesionalismului executării lucrărilor și sub aspectul posibilității de angajare a răspunderii în cazul în care reparațiile nu au fost realizate în mod corect”, susțin autorii proiectului.

FOTO Mercedes-Benz a semnat contractul cu Primăria Capitalei și va livra 130 de autobuze CITEȘTE ȘI FOTO Mercedes-Benz a semnat contractul cu Primăria Capitalei și va livra 130 de autobuze

Decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: a) accidentele auto se produc pe teritoriul României; b) vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România; c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor; d) ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului; e) prejudiciile exclud vătămările corporale.

Decontarea directă nu afectează dreptul persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acțiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurare
auto
rca
decontare
directa
decont
reparatie
termen
suma
sanctiune
proiect
lege
legislativ