Legea prin care închisoarea pentru evaziune fiscală este evitată, pregătită deja să fie schimbată: Amenda nu mai scapă evazioniștii, sunt reduse însă pedepsele dacă prejudiciul este achitat

Legea prin care închisoarea pentru evaziune fiscală este evitată, pregătită deja să fie schimbată: Amenda nu mai scapă evazioniștii, sunt reduse însă pedepsele dacă prejudiciul este achitat

Foto Dreamstime.com

scris 9 iun 2021

Plata unei amenzi ca alternativă la pedeapsa închisorii pentru infracțiunea de evaziune fiscală ar urma să fie eliminată și reintrodusă pedepsirea faptei chiar și în condițiile achitării prejudiciului. Va fi prevăzută, în schimb, reducerea limitelor de pedeapsă la jumătate în cazul achitării prejudiciului majorat cu 20%, plus plata dobânzilor și penalităților, înainte de primul termen de judecată.

Măsurile sunt prevăzute într-o inițiativă legislativă, susținută de mai mulți parlamentari USR-PLUS și care urmărește amendarea celei mai recente legi în acest sens. 

Urmărește-ne și pe Google News
Finanțele amână până la 1 octombrie preluarea de la ANAF a activității de soluționare a contestațiilor CITEȘTE ȘI Finanțele amână până la 1 octombrie preluarea de la ANAF a activității de soluționare a contestațiilor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Președintele Iohannis a promulgat proiectul de lege respectiv la finele lunii martie, după ce Curtea Constituțională a României a respins, în februarie, sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție, Guvernului și Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniștii scapă de închisoare, stabilind că actul normativ este constituțional.

Parlamentul a adoptat în decembrie anul trecut, în ultima ședință a Camerei Deputaților, proiectul de lege care prevede că, în cazul prejudiciilor sub 100.000 euro achitate, pedeapsa va putea consta doar în amendă, iar în cazul prejudiciilor sub 50.000 euro achitate, va fi aplicată exclusiv amenda. 

Toate persoanele inculpate pot scăpa de închisoare dacă una dintre ele achită integral prejudiciul, majorat cu 20%, inclusiv în cazul recidivei.

ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat legea: Bugetarii vor putea munci la stat până la 70 de ani, doar pe salariu. Cumul permis pentru câteva categorii. Parlamentul va decide CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat legea: Bugetarii vor putea munci la stat până la 70 de ani, doar pe salariu. Cumul permis pentru câteva categorii. Parlamentul va decide

Aceste prevederi sunt propuse spre eliminare din lege, stablindu-se în schimb că în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală, pentru care este prevăzută închisoare, ”dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate".

Pedepsele la închisoare sunt menținute în forma actuală, fiind cuprinse între 3-10 ani, 5-15 ani, respectiv 2-8 ani, în funcție de gravitatea faptei.

DECIZIE Contractele de credit cu băncile vor putea fi încheiate la domiciliul clientului sau prin e-mail CITEȘTE ȘI DECIZIE Contractele de credit cu băncile vor putea fi încheiate la domiciliul clientului sau prin e-mail

Premierul Cîțu declara și el recent că mai mulți senatori liberali lucrează la un proiect de lege pentru modificarea legii prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală, sub pragul de 100.000 euro, pot fi sancționate doar cu amendă dacă achită prejudiciul. 

Cîțu a arătat că a solicitat unui consilier personal întocmirea unei evaluări de consituționalitate privind modificarea legii, iar rezultatele acestei evaluări le va prezenta în coaliție.

VIDEO Șeful Gărzii de Mediu, dat afară din curtea unei firme de patron, care transmitea incidentul pe Facebook: ”Niște vagabonzi de la București” CITEȘTE ȘI VIDEO Șeful Gărzii de Mediu, dat afară din curtea unei firme de patron, care transmitea incidentul pe Facebook: ”Niște vagabonzi de la București”

Proiectul prin care amenda elimină închisoarea pentru evaziune fusese inițial adoptat de Parlament la finele anului 2018, dar Curtea Constituțională decisese, în martie 2019, că este neconstituțional. Curtea Constituțională a admis atunci obiecția de neconstituționalitate formulată de 93 deputați aparținând Uniunii Salvați România, Partidului Național Liberal și Partidului Mișcarea Populară și a constatat ca dispozțiile articolul unic din Legea pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt neconstituționale.

Inițiatorul proiectului, semnalat în premieră de Profit.ro la finele anului 2017, este fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
evaziune
fiscal
inchisoare
anulare
executare
suspendare
urmarire
penal
condamnare
proiect
lege
parlament