Dacă opoziția va contesta la Curtea Constituțională amânarea creșterii alocațiilor pentru copii pentru 1 ianuarie 2022, în loc de 1 iulie 2021, Guvernul va fi nevoit să amâne această creștere prin ordonanță de urgență, a declarat premierul Cîțu.
"Coaliția își menține angajamentul de a realiza dublarea alocațiilor conform legii. Am stabilit să crească alocațiile. Următoarea creștere va fi de la 1 ianuarie 2022, așa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanței care a trecut de Senat și e în dezbatere la Camera Deputaților. (...) În cazul în care va fi atacată la Curte (legea - n.r), Guvernul trebuie să fie pregătit să emită ordonanță de urgență", a declarat Orban la finalul ședinței Coaliției de guvernare.
CITEȘTE ȘI Guvernul lasă mai mulți participanți la nunți și botezuriAcum, premierul spune că dacă opoziția va ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) viitoarea decizie din Parlament a coaliției, va fi nevoit să decidă prin ordonanță a Guvernului această amânare.
”Primim semnale din partea Opoziției că va fi atacat acest proiect de lege la Curtea Constituțională. În acest condiții mă văd nevoit să aprob OUG în sedință de guvern pentru a mă asigura că menținem stabilitatea financiară a României în perioada următoare”, a afirmat Florin Cîțu.
El a susținut că măsura este necesară pentru menținerea stabilității financiare a României. Întrebat ce s-a întâmplat cu fondurile prevăzute în buget pentru majorarea alocațiilor, premierul a spus că au fost chleluieli la Ministerul Muncii, ca și la Ministerul Sănătății pentru vaccin și tratament anti-Covid.
Șeful Executivului promite însă o formulă ”transparentă” pentru creșterea alocațiilor, dar și a pensiilor sau a salariului minim.
”Noi vom crea o formulă transparentă prin care vom crește predictibil alocațiile în fiecare an. Așa vom face și cu pensiile, așa vom avea o formulă transparentă și pentru salariul minim. Nu înseamnă că ne vom opri când se dublează sau când se triplează ș.a.m.d. Deci lucrurile vor merge înainte”, a mai susținut prim-ministrul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Șeful Gărzii de Mediu, dat afară din curtea unei firme de patron, care transmitea incidentul pe Facebook: ”Niște vagabonzi de la București”Curtea Constituțională a României a decis, în septembrie, respingerea sesizării Guvernului referitoare la Legea de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii.
Pe 19 august, Camera Deputaților respinsese, în calitate de for decizional, Ordonanța 123/2020, care modifică și completează articolul 3 din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocației pentru copii.
Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocației pentru copii ar avea loc astfel: "majorarea cu câte 20% din diferența dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 și cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei și 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și dintre 600 de lei și 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 și 18 ani, precum și pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie și de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocației cu rata medie a inflației anuale".
CITEȘTE ȘI România nu mai are nicio universitate în Top 1.000 QS World University RankingUlterior, cu prilejul reexaminării - solicitate de șeful statului - a legii de respingere ordonanței, noua majoritate din Senat a decis că majorarea cu 20 de puncte procentuale va avea loc doar pentru drepturile aferente lunii ianuarie 2021, iar apoi cuantumul alocației va fi indexat doar cu rata inflației.
Modificările au fost votate și de premierul Cîțu, după cum a mărturisit atunci acesta.
”Eu am fost sunat, asta am votat”, a afirmat Cîțu.
”Asta este ce... așa, s-au promis multe în trecut (...) În acest moment, luăm în calcul o creștere a alocațiilor cu 20% este ceea ce cred că este sustebanil, dar repet, nu este decizia Guvernului. Ca senator, vă spun că este ceea ce am votat. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce privește alocațiile, am lăsat la latitudinea Parlamrntului. În Parlamnt a fost făcută această modificare. Dacă ea trece până la momentul în care se face bugetul, va fi luată în considerare, dacă nu, vom merge pe legislația în vigoare”, a precizat premierul.