Lazea (BNR): Trecerea la impozitarea progresivă va forța economia României să devină competitivă prin calitate

Lazea (BNR): Trecerea la impozitarea progresivă va forța economia României să devină competitivă prin calitate
scris 12 nov 2017

Trecerea la impozitarea progresivă va forța economia României să devină competitivă prin calitate și personalizare a produselor și serviciilor sale, chiar dacă într-o primă etapă va pierde din competitivitatea fiscală, susține economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea.

"Globalizarea veniturilor și impozitul progresiv sunt două fațete ale aceleiași medalii, astfel încât trebuie abordate împreună. Aceasta, deoarece prin cumularea diverselor venituri încasate de un individ se obține o imagine mai corectă asupra capacității sale de plată, iar în al doilea rând, deoarece prin aplicarea unui impozit progresiv cei care câștigă cumulat mai mult ar fi aruncați într-o treaptă de impozitare superioară, pentru veniturile care depășesc un anumit plafon", a declarat pentru AGERPRES Valentin Lazea.

Urmărește-ne și pe Google News

Primul program de guvernare al actualei coaliții PSD-ALDE, din perioada în care premier era Sorin Grindeanu, prevedea ca, de la 1 ianuarie 2018, pentru salariile mai mici de 2.000 lei să nu se mai impună impozit pe venit, iar salariile de peste 2.000 lei să fie impozitate cu doar 10%. Ideea nu s-a mai regăsit și în al doilea program de guvernare, cel al Cabinetului Tudose.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
My Little Pony ar putea-o \ CITEȘTE ȘI My Little Pony ar putea-o "adopta" pe Barbie: Grupul Hasbro vrea să cumpere rivalul Mattel, pentru a forma un gigant al industriei jucăriilor

Coaliția de guvernare intenționa, pentru anul viitor, modificarea sistemului actual de impozitare a veniturilor obținute de persoane fizice, prin renunțarea la cota unică de impozitare de 16% și introducerea unui impozit diferențiat de 0% sau 10% în funcție de venitul anual global pentru fiecare gospodărie din România. Venitul global impozabil urma să țină cont de un plafon neimpozabil și de lărgirea sistemului actual de deduceri. De asemenea, familiile cu copii cu venituri sub un anumit prag urmau să beneficieze de un sprijin financiar anual, pentru fiecare copil aflat în întreținere.

În iulie, premierul Tudose declara că Guvernul nu renunță la intenția introducerii impozitului pe gospodărie, care va fi însă introdus doar atunci când statul va avea infrastructura necesară, iar populația va fi pregătită să accepte această nouă modalitate de impozitare.

Recenta OUG de modificare a Codului Fiscal prevede reducerea impozitului pe venit pentru toate salariile de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018. 

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit progresiv
impozitare progresiva
impozit pe venitul global
globalizarea veniturilor
impozitul pe gospodarie
valentin lazea
bnr
modificare cod fiscal
impozit pe venit