Mesajul lansat de premierul Mihai Tudose în numele Guvernului, potrivit căruia mediul de afaceri ar fi vinovat pentru lipsa de fonduri la bugetul statului, este fals și dăunător, consideră Coaliția pentru Dezvoltarea României.
"Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului României conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsa de fonduri la buget pentru școli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals și dăunător societății românești. Negreșit și în mediul privat (ca și în zona bugetară) se fac greșeli, există probleme, sunt persoane și companii care fac evaziune fiscală și nu respectă legile. Dar în marea sa majoritate, mediul de afaceri este corect și este cel care produce bunăstare în România. Companiile cu capital străin (multe dintre ele multinaționale), băncile și sute de mii de antreprenori români își respectă angajații și legile țării. Ei sunt cei care asigură banii din care sunt plătiți profesorii și doctorii, magistrații și judecătorii, din care sunt construite școlile și spitalele. Banii care susțin administrația publică. Banii din care se dezvoltă România. Toate aceste companii și toți acești antreprenori respectați", se arată într-o scrisoare deschisă adresată de organizație premierului.
Coaliția pentru Dezvoltarea României adaugă că, dacă Guvernul are dovezi clare că sunt companii cu capital autohton sau străin care nu respectă legea, premierul ar trebui să le nominalizeze și să informeze instituțiile abilitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Am luat notă de faptul că Guvernul a adoptat în regim de urgență actul normativ care schimbă Codul Fiscal, cu aplicare efectivă peste 7 săptămâni. Înțelegem că mesajele noastre de îngrijorare generală, dar și observațiile propuse Ministerului de Finanțe nu au fost considerate suficient de relevante de către autorități pentru a fi puse în aplicare. Sigur, Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență (chiar dacă urgența nu se justifică) și fără să țină cont de argumentele mediului de afaceri. Domnule Prim Ministru, noi, mediul de afaceri, format din companii private cu capital românesc și străin, vom aplica și vom respecta legile României. Vă asigurăm că ne pasă de angajații noștri și de România. Vom vedea în viitor dacă îngrijorările noastre se vor materializa sau nu. Pentru binele tuturor, sperăm sincer să nu fie cazul! Dar: ce se va întâmpla dacă nu ne-am înșelat? Domnule Prim Ministru, în cele din urmă, cine va răspunde pentru oportunitățile pierdute și pentru plasarea României într-o altă ligă pentru investitori din cauza modificărilor masive aduse Codului Fiscal din 2018 și anunțarea lor cu doar 7 săptămâni înainte să intre în vigoare? ", se mai arată în scrisoare.
Coaliția, care reunește 45 de organizații sau membri asociați din mediul de afaceri și susține că se exprimă în numele a peste 2.000 de companii, cu peste 600.000 de angajați și care generează anual afaceri de peste 50 miliarde de euro, precizează că va organiza o conferință de presă miercuri, 15 noiembrie, pentru a-și detalia mesajele pe tema modificării legislației fiscale.
Premierul Mihai Tudose a spus, la începutul ședinței din Guvern de joi, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susținând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat niște multinaționale”. Printr-un mesaj postat, joi, pe Facebook, premierul a transmis că măsurile fiscale sunt sustenabile și vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari.
CITEȘTE ȘI Guvernul anunță KazMunaiGaz: Memorandumul cu Rompetrol poate fi prelungit din nou doar cu anumite condiții"Măsurile fiscale adoptate ieri sunt sustenabile și vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari. Vă asigur că vom avea suficienți bani pentru a ne îndeplini atât programul social de creștere a veniturilor cetățenilor, cât și investițiile în infrastructura rutieră, sănătate și educație. Nu ne lăsăm impresionați de cei care vor să scoată banii din România. Fac profit pe contribuția românilor, au venit în România pentru mediul de afaceri favorabil, atunci să ne respecte pentru că și noi îi respectăm! Fac profit aici, atunci să plătească aici!", a scris Tudose.
Ordonanța de urgență a Guvernului privind modificarea Codului Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial joi seară, la două zile de la adoptarea de către Cabinetul Tudose.
Noile modificări fiscale sunt criticate de către sindicate și patronate, deopotrivă, precum și de către președintele Klaus Iohannis, care a spus că "marea revoluție fiscală" se transformă într-o "bulversare fiscală" ce va băga România "într-o aventură economică și fiscală cu final trist". PNL a anunțat recent că inițiază moțiune de cenzură și organizează proteste în stradă, urmare a măsurilor fiscale adoptate de Guvern.