Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal: Reducerea TVA de la 20% la 19%, de anul viitor, ar trebui anulată din Codul Fiscal

Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal: Reducerea TVA de la 20% la 19%, de anul viitor, ar trebui anulată din Codul Fiscal
scris 19 apr 2016

ReducereaTVA de la 20% la 19%, de anul viitor, ar trebui eliminată din Codul Fiscal, având în vedere că nu mai trebuie stimulată creșterea consumului și că, deja, există o presiune mare asupra deficitului bugetar cu măsurile de relaxare fiscală implementate, a declarat marți președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

El a atras atenția că statul trebuie să ia în considerare pentru anul viitor o serie de măsuri de consolidare fiscală, pentru că România nu își permite să aibă un deficit de 3,8%.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prima opțiune pe care o avem este să revizuim a doua tranșă de reduceri de taxe prevăzută în Codul Fiscal, mă refer la reducerea TVA de la 20% la 19%. Este în afara discuției, din punctul meu de vedere. Ar trebui să anulăm această măsură", a afirmat Dumitru, care este și economist șef al Raiffeisen Bank, la o conferință pe teme economice. Alte măsuri de relaxare fiscală care ar urma să intre în vigoare, din 2017, potrivit Codului Fiscal, sunt scăderea accizelor la carburanți până la nivelul anterior introducerii supraacizei în 2014, precum și eliminarea taxei pe stâlp de 1% din valoarea activelor din patrimoniul societăților.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El a subliniat că nu este necesară stimularea în continuare a consumului, având în vedere că acesta crește deja cu peste 7%.

Dragu: În acest moment este absolut prematur să discutăm despre măsurile de reducere a taxelor în 2017 CITEȘTE ȘI Dragu: În acest moment este absolut prematur să discutăm despre măsurile de reducere a taxelor în 2017

"Nu are niciun sens economic. În plus, de ce ne mai trebuie să tăiem accizele, când prețul petrolului este atât de scăzut și ponderea taxelor în prețul final pentru consumator este unul dintre cele mai reduse din Europa?", a adăugat Dumitru.

El a recomandat Guvernului să reziste la măsurile populiste, mai ales că există foarte multe inițiative legislative în Parlament care presupun creșterea cheltuielilor sau reducerea anumitor taxe.

"Avem o mulțime de idei cum să creștem deficitul bugetar, dar ar trebui să găsim idei cum să ținem deficitul sub 3%, dacă nu ușor mai jos", a mai spus economistul.

Președintele Consiliului Fiscal consideră că actualul Guvern are obligația să pregătească un draft de buget pentru anul viitor, chiar dacă va pleca după alegeri.

"Are obligația să le arate politicienilor că, dacă nu facem nimic, anul viitor deficitul va fi foarte mare și va trebui să găsim soluții să-l pătrăm mai redus", a conchis Dumitru.

În acest an, bugetul este construit pe un deficit de 2,8% pe cash, care corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB.

FMI: Măsurile de relaxare fiscală programate pentru 2017 ar trebui amânate CITEȘTE ȘI FMI: Măsurile de relaxare fiscală programate pentru 2017 ar trebui amânate

Referindu-se și la aspectele pozitive ale economiei, el a amintit de estimarea Comisiei Europene în ceea ce privește creșterea economică a României în acest an, de circa 4%, ceea ce ar plasa România pe locul al doilea din acest punct de vedere, după Irlanda, ceea ce nu e rău deloc.

Pe de altă parte, el a subliniat că trebuie analizate aspectele din spatele acestei creșteri, care se bazează pe tăieri substanțiale de taxe și de majorări ale salariilor în sectorul bugetar, astfel că România trebuie să ajungă la o creștere pe baza mai sănătoase, pentru a fi sustenabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ionut dumitru
tva
condul fiscal