Avocații D&B: Conduita contradictorie a inspectorilor ANAF, cenzurată de instanță. Obligații de 5 mil lei, anulate

Avocații D&B: Conduita contradictorie a inspectorilor ANAF, cenzurată de instanță. Obligații de 5 mil lei, anulate
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 18 apr 2016

O echipă de avocați D&B David și Baias a obținut anularea definitivă a unor obligații fiscale de 5 milioane lei, stabilite de inspectorii ANAF pentru o companie multinațională. Suma reprezintă accesorii, respectiv dobânzi și penalități, calculate pentru întârzierea la plată a unui impozit impus de o inspecție fiscală care a modificat decizia unui control anterior.

“Curtea de Apel București a cenzurat conduita contradictorie a organelor ANAF care, cu ocazia unei prime inspecții fiscale, au obligat contribuabilul sa efectueze anumite înregistrări ca deductibile fiscal, în timp ce în cadrul unei inspecții subsecvente, au revenit asupra soluției dispuse anterior, obligând societatea să înregistreze respectivele cheltuieli într-o manieră diferită. Aceasta a dus la stabilirea unui impozit pe profit suplimentar în sarcina societății, dar și la stabilirea de obligații fiscale accesorii aferente, calculate automat de către organul fiscal, pentru motivul neplății la termen a obligației fiscale principale”, explică un comunicat al avocaților.

Urmărește-ne și pe Google News

Contribuabilul nu a contestat impozitul pe profit stabilit suplimentar, dar a susținut nelegalitatea calculării accesoriilor, dată fiind lipsa oricărei culpe a companiei pentru neachitarea la termen a debitului principal. Prin urmare, întârzierea plății a fost exclusiv determinată de aducerea la îndeplinire a dispoziției de măsuri obligatorii emise de ANAF cu ocazia primului control.

ANAF: Ce categorii de acte administrative, fiscale și procedurale sunt valabile fără semnătură și ștampilă CITEȘTE ȘI ANAF: Ce categorii de acte administrative, fiscale și procedurale sunt valabile fără semnătură și ștampilă

Competenta instanțelor de judecată naționale de a efectua un asemenea control de legalitate al actelor organelor fiscale, prin înlăturarea regulilor mecanice de calcul al accesoriilor prevăzute de legea națională, este posibilă datorită deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului, precizează avocații, care arată că, pe fondul problemei, soluția este fundamentată pe recunoașterea aplicării principiului proporționalității la calcularea obligațiilor fiscale accesorii.

Recursul formulat de ANAF împotriva sentinței pronunțate de Curtea de Apel București a fost respins ca nefondat de către Înalta Curte de Casație și Justiție în cursul lunii aprilie 2014.

“Credem că se oferă astfel contribuabililor o protecție absolut necesară împotriva acțiunilor nelegale ale organelor fiscale de atragere a răspunderii fiscale, indiferent de circumstanțele care au determinat neplata la termen a impozitului”, a declarat Mihai Boian.

Echipa de avocați a fost formată din Dan Dascălu, Partener, Mihai Boian, Avocat senior și Luiza Apostoiu, avocat colaborator.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
david&baias
inspecție fiscală
proces