Președintele Iohannis a sesizat la Curtea Constituțională a României (CCR) proiectul de lege care prevede că Testul IMM va trebui aplicat în mod obligatoriu și proiectelor legislative ale deputaților și senatorilor, cu impact asupra mediului de afaceri, iar aleșii vor trebui să preia în aceste inițiative propunerile rezultate în urma testului. Șeful statului arată că obligarea parlamentarilor e neconstituțională, iar textul de lege este redactat deficitar.
Proiectul de lege a fost adoptat luna trecută de Parlament, prin votul final al deputaților.
De ce este important: În prezent, legislația prevede că ministerele, autoritățile administrației centrale și locale au obligația să elaboreze politici și să asigure măsuri și acțiuni menite să contribuie la protecția întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în raporturile lor cu statul, în special prin simplificarea procedurilor administrative și prin prevenirea creșterii nejustificate a costurilor legate de conformarea acestora față de reglementările în vigoare. În acest scop, evaluarea proiectelor de acte normative se face prin aplicarea Testului IMM, care se efectuează de către inițiatorul actului normativ, înainte de demararea procesului de avizare, iar ulterior Inițiatorul ține cont de propunerile rezultate în urma aplicării Testului IMM.
Mai este bine de știut: Guvernul s-a angajat, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență, ca ’rezultatele testului IMM-urilor să fie ”încorporate în propunerea legislativă/ amendamentele legate de IMM-uri”.
CITEȘTE ȘI Demers fără precedent în ultimii 25 de ani: toți foștii ambasadori ai SUA la București, scrisoare deschisă către români: „Parteneriatul Strategic cu România - una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa””Principalele proiecte de acte normative, inclusiv propunerile legislative ale deputaților și senatorilor, cu impact asupra mediului de afaceri vor fi supuse de inițiatori, înainte de a fi transmise spre avizare, analizei Grupului pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici și mijlocii”, prevede forma finală a proiectului de lege.
”Inițiatorul actului normativ preia propunerile rezultate în urma consultărilor care au stat la baza întocmirii raportului privind aplicarea Testului IMM, având ca scop finalizarea proiectului de act normativ. În cazul în care nu vor fi preluate toate propunerile formulate în cadrul consultărilor, inițiatorul actului normativ are obligația de a justifica acest lucru printr-o notă publicată pe site-ul propriu”, este o altă prevedere din proiect.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Pragurile pentru achizițiile publice directe, dublate la inițiativa PSD-PNL-UDMR, promulgate de IohannisÎn sesizarea de neconstituționalitate, șeful statului apreciază că formulări imperative precum ”vor fi supuse”, respectiv ”preia”, în condițiile în care acestea prescriu conduita de urmat a deputaților și senatorilor atunci când formulează propuneri legislative cu impact asupra mediului de afaceri, aduc atingere art. 61 și art. 69 alin. (2) din Constituție.
”Mai mult, nerespectarea obligației de a justifica nepreluarea tuturor propunerilor nici nu ar putea atrage răspunderea senatorului ori deputatului respectiv pentru modul în care își exercită mandatul parlamentar”, susține președintele, care amintește că mandatului fiecărui parlamentar are ca trăsături, izvorâte din art. 61, art. 69 alin. (2) și art. 72 din Constituție, ”generalitatea, independența, irevocabilitatea și protecția constituțională”.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Sănătății: Aproape 15.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămânăPreședintele mai arată că articolele invocate nu îndeplinesc nici cerințele de claritate și previzibilitate a legii.
Astfel, pe de-o parte, într-o interpretare sistematică se înțelege că în sfera inițiatorilor sunt cuprinși și deputații și senatorii, aceștia având obligația de a prelua propunerile rezultate în urma consultărilor care au stat la baza întocmirii raportului privind aplicarea Testului IMM, având ca scop finalizarea proiectului de act normativ. Pe de altă parte, având în vedere că sfera autorităților vizate de acest mecanism nu este modificată, s-ar putea interpreta că legea supusă controlului de constituționalitate s-ar aplica doar acestor autorități, nu și parlamentarilor.
O a doua neclaritate rezultă din folosirea unei formulări imperative, utilizând sintagma „preia”, pentru ca apoi să se instituie o obligația, în ipoteza nepreluării tuturor propunerilor formulate în cadrul consultărilor, de a justifica nepreluarea printr-o notă publicată pe site-ul propriu.
Președintele mai arată că evaluarea preliminară a impactului realizată de deputați și senatori, prin aplicarea Testului IMM, apare ca o etapă preliminară procedurii de avizare. Cu toate acestea, ulterior realizării Testului IMM, deputații și senatorii sunt obligați să transmită Grupului pentru evaluarea impactului economic al actelor normative asupra întreprinderilor mici și mijlocii, spre analiză, propunerile lor legislative.