Președintele Iohannis a promulgat proiectul de lege care reglementează cadrul general aplicabil băncilor naționale de dezvoltare, astfel încât să își desfășoare activitatea pe teritoriul României. Noua bancă, prin care statul ar vrea să fie finanțate proiecte importante, cum sunt, de exemplu, cele din infrastructură, nu este un proiect nou, însă recent a fost inclus de Guvern în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
De ce este important: Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern în martie anul acesta, în condițiile în care unul din jaloanele din PNRR asumate de România prevede crearea și operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare până la finele anului 2024.
Ideea unei bănci de dezvoltare a apărut în proiecte de lege și programe de guvernare încă din 2015. Și Guvernul Cîțu a trecut-o în programul de guvernare. În 2019 a fost făcut un studiu de fezabilitate de către firma de consultanță PWC care a arătat că există un deficit de finanțare la nivelul firmelor românești de 26 de miliarde de lei, mai ales din cauza capitalizării reduse a firmelor, dar și a unei abordări conservatoare a băncilor.
Proiectul a mai fost pus în dezbatere și în august 2019, când ministru al Finanțelor era Eugen Teodorovici, parte a guvernului PSD de la acel moment.
Proiectul de lege reglementează condițiile generale de înființare și funcționare a băncilor naționale de dezvoltare.
Băncile de dezvoltare acordă finanțare în condiții de piață și acționează complementar instituțiilor de credit în scopul remedierii deficitelor de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare.
Potrivit proiectul de lege, principalele domenii sprijinite de băncile de dezvoltare sunt: activități economice desfășurate de întreprinderile mici și mijlocii; domenii și activități finanțate din fonduri europene; cercetare, dezvoltare și inovare; agricultură; proiecte mari de infrastructură și investiții strategice.
Băncile de dezvoltare sunt deținute în întregime, în mod direct pe toată durata de funcționare, de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, iar capitalul social se asigură din bugetul de stat.
Proiectul de lege reglementează și sistemul de administrare, activitățile desfășurate, beneficiarii eligibili, sursele de finanțare necesare pentru derularea activităților desfășurate de băncile de dezvoltare și garanții de stat.
Banca de dezvoltare ar urma să acorde finanțări pentru proiecte de infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, să ofere servicii ce consultanță și să aibă calitatea de administrator de Fond al Fondurilor pentru instrumentele financiare europene.
CITEȘTE ȘI Agriniser vrea să atragă 500.000 de euro și pregătește intrarea în RomâniaDeputatul USR Claudiu Năsui a reclamat faptul că noua instituție care va fi înființată va constitui o ”sinecură politică”, în care vor fi numiți oameni afiliați partidelor politice.
Deputatul chiar a propus un amendament, despre care a afirmat că în trecut a fost susținut și de PSD, în sensul în care membrii de partid să nu facă parte din conducerea instituției. Acum, amendamentul care a fost respins la vot în comisii și plen prevedea că: ”Membrii organelor de conducere, funcționarii si personalul fiecărei bănci de dezvoltare sunt persoane apolitice, orice activitate având caracter politic fiind incompatibila cu statutul acestora”.