Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au controlat la sfârșitul săptămânii trecute 208 firme active in domeniul reparațiilor auto. Din cele 259 de sancțiuni contravenționale principale, un sfert au fost avertismente.
Verificările au vizat 208 contribuabili, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1,22 milioane lei (amenzi și confiscări), respectiv:
- s-au aplicat 259 sancțiuni contravenționale principale (196 amenzi și 63 avertismente), valoarea totală a amenzilor fiind de 1,19 milioane lei;
- s-au confiscat sume (numerar), venituri ilicite și bunuri în valoare totală de 30.388 lei, din care:
- sume (numerar) în valoare de 18.197 lei;
- venituri ilicite în valoare de 6.156 lei;
- bunuri în valoare de 6.035 lei;
- s-a dispus suspendarea activității a 3 contribuabili pentru nedotare cu case de marcat electronice fiscale.
Spiritul prevenției la Fisc înainte de intrarea în vigoare a legii
Fiscul a transmis, în luna mai, ca răspuns la o solicitare Profit.ro, că ia în calcul extinderea controalelor în cadrul cărora să aplice mai puține amenzi și să pună în schimb accent mai puternic pe avertismente pentru a susține conformarea firmelor. Controalele de acest tip ar urma să se desfășoare ținând cont de spiritul viitoarei legi a prevenției, aflată în prezent în Parlament.
Deciziile ANAF de a efectua controale cu accent pe prevenție și avertismente în locul celor mai multe amenzi va depinde însă de factori cum ar gradul de conformare care variază în funcție de domeniul de activitate, perioadă sau regiune a țării.
Proiectul legii prevenției este încă așteptat cu interes de mediul de afaceri, chiar dacă în varianta ajunsă în Parlament, numărul de contravenții a fost redus de aproximativ față de proiectul inițial.
Astfel, potrivit consultantului fiscal Cornel Grama, în 15 martie contravențiile incluse pentru aplicarea măsurilor de prevenție erau în număr de 396, în timp ce când deja proiectul a fost trimis la Parlament, numărul acestora se situează la 105.