Premierul Mihai Tudose l-a criticat, vineri, într-o conferință de presă pe ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și a contrazis informațiile prezentate de acesta în privința taxei de solidaritate. Astfel, premierul a spus că această taxă se va modifica în jurul unui procent de 0,25%, astfel încât statul să colecteze de anul următor aceeași sumă pe care o strânge și acum la fondul de garantare a creanțelor salariale prin această contribuție de 2%. Culmea este că, imediat după declarațiile premierului, în aceeași conferință, vicepremierul Marcel Ciolacu a afirmat că cele patru contribuții despre care guvernanții au afirmat repetat că vor fi eliminate, vor fi unificate într-o singură taxă, de 2%.
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat, miercuri seara, o "taxă de solidaritate" de 2%, care s-ar aplica la fondul de salarii. Fondul de salarii este reprezentat de totalul sumelor brute necesare plății salariilor. El a precizat că 90% din banii proveniți din această taxă vor fi direcționați către bugetul de stat, din care vor fi acoperite diverse solicitări bugetare, iar 10% vor fi folosiți pentru susținerea angajaților care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvență a angajatorului. Mișa a afirmat că taxa nu poate fi eliminată, ea fiind aplicată în urma unei directive europene.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Premierul Mihai Tudose a afirmat, însă, vineri, în cadrul conferinței de presă că știe despre ce este vorba, iar taxa ar urma să se situeze în jurul procentajului de 0,25%, astfel încât, de anul următor, de la angajatori să se colecteze la fondul de garantare a creanțelor salariale aceeași sumă de bani ca în prezent.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Astăzi angajatorul plătește această taxă de 0,25%. Această taxă se va menține (…) este obligatorie, este o negociere și la nivel de Uniune Europeană și sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înțeles că va rămâne 0,25% sau 0,30%. Repet, Ministerul Finanțelor face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare", a declarat premierul într-o conferință de presă la Deva, unde s-a aflat într-o vizită de lucru.
De la începutul anului următor, Guvernul intenționează, conform programului de guvernare, să treacă în sarcina angajatului contribuțiile achitate în prezent de angajator pentru angajat. În același timp, Guvernul va reduce impozitul pe venit de la 16% la 10% și a afirmat că va oblige angajatorii să majoreze salariul brut cu 22,75%, astfel încât să nu fie afectat salariul net al angajatului sau costul angajatorului cu forța de muncă.
În plus, guvernanții au promis că vor elimina 4 din cele 6 contribuții din prezent, cele pentru șomaj, creanțe salariale (0,25%), concedii, risc și accidente. Statul ar colecta, însă, de la începutul anului următor, din CAS și CASS + impozit pe venit, aceeași sumă pe care o strange din cele 6 contribuții + impozit pe venit. În fapt, cele 4 contribuții nu sunt eliminate, sumele colectate fiind comasate în noul sistem de CAS+CASS+impozit pe venit.
În acest context, de la 1 ianuarie, salariul net al angajatului ar râmâne cam la fel, statul ar colecta aproximativ tot aceeași sumă de bani, iar salariul brut (mărit cu 22,75%) ar fi trebuit să devină costul total al angajatorului cu angajații, egal cu cel din prezent.
Orice taxa/contribuție pusă pe angajator în noul sistem, fie de 0,25% sau chiar de 2%, va reprezenta o creștere a costului de muncă al angajatorului față de situația actuală.
CITEȘTE ȘI Taxa de solidaritate – o nouă golănie fiscală, din “solidaritate” doar cu găurile bugetareCe a spus vicepremierul Ciolacu
Prezent în aceeași conferință de presă, vicepremierul Marcel Ciolacu a venit cu explicații în care nu a criticat pe nimeni, dar declarațiile sale i-au dat pe deplin dreptate ministrului Finanțelor.
"În acest moment, cu toții plătim 39,25% la asigurări. În programul de guvernare, odată cu transferul obligațiilor sociale de la angajator la angajat, vom plăti 35%. Cei 39,25% erau formați din 22,75%, plătea angajatorul, și 16% (16,5% - n.r.), se pare, angajatul. Nu este nicio taxă în viitor, de la 39,25% noi ne ducem la 37%, deci este o micșorare a acestor taxe prin transfer. Mai mult decât atât, există această directivă europeană, se numesc creanțe, care reprezintă 0,25%. Până acum, angajatorul plătea în mai multe conturi, la creanțe, la șomaj, erau vreo patru conturi. În acest moment, toate acestea care însumau până acum 2,25% se vor plăti într-un cont, mai puțin cu 0,25%, respectiv vor plăti 2%. Este un lucru pe care l-au cerut și sindicatele, este responsabilitatea și a angajatorului, nu numai a angajatului, care-și va plăti direct cei 35%, normal, tot prin angajator, că el are întreaga sumă", a spus vicepremierul", a spus vicepremierul.
CITEȘTE ȘI CNIPMMR acuză Guvernul că taxa de solidaritate va fi folosită pentru cheltuieli socialeÎnsă, după 1 ianuarie 2018, orice taxă pusă în sarcina angajatorilor pentru salariile angajaților va reprezenta un cost suplimentar pe forța de muncă, întrucât măsurile anunțate deja de mai mult timp de guvernanți, transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și creșterea salariului brut cu 22,75%, însemnă deja că noul salariu brut al angajatului ar fi egal cu costul total pe care compania îl are acum cu angajații.
Totodată, comasarea celor patru contribuții, chipurile eliminate, în CAS+CASS+impozit pe venit și reintroducerea lor ulterioară drept contribuții/taxe plătite de angajator pentru angajat, la fondul de salarii, cum a afirmat ministrul Finanțelor, înseamnă că statul colectează de două ori banii pentru șomaj, creanțe salriale, concedii, risc și accidente.