Taxa de solidaritate nu este o taxă nouă, ea fiind plătită și până acum, și ar urma să intre în vigoare, în actuala formă, începând din 1 ianuarie 2018, a declarat joi ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
”Această taxă nu este o taxă suplimentară, am vazut speculatii că Guvernul ar institui o nouă taxă. A existat și până acum această contribuție. (...) Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, este deja în circuitul de avizare”, a afirmat joi Mișa la Digi24.
El a precizat că 90% din banii proveniți din această taxă vor fi direcționați către bugetul de stat, din care vor fi acoperite diverse solicitări bugetare, iar 10% vor fi folosiți pentru susținerea angajaților care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvență a angajatorului. Mișa a precizat că taxa nu poate fi eliminată, ea fiind aplicată în urma unei directive europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Este o directivă europeană, nu poate fi eliminată. S-a avut în vedere să nu fie afectat salariatul și să nu însemne o sarcină suplimentară a angajatorului. Această sumă e plătită de toți contribuabilii”, a precizat ministrul.
În realitate, în momentul de față nu există nicio taxă de 2% pe care angajatorii să o plătească deja. Există contribuția la Fondul de garantare a creanțelor salariale, suportată de angajatori, însă aceasta este de doar 0,25% din salariul brut al angajatului. În proiectul de modificare a Codului Fiscal pentru transferul contribuțiilor sociale de la angajator integral în sarcina angajatului, este prevăzută eliminarea a 4 din cele 6 contribuții sociale existente, cea pentru Fondul de garantare a creanțelor salariale urmând să fie transformată într-o taxă, cu capitol special creat.
Mișa a subliniat că angajatorii nu vor fi afectați, în contextul în care nivelul contribuțiilor va scădea. Ministrul consideră că, anul viitor, va exista o mai bună conformare din partea angajatorilor, iar Fiscul va avea rezultate mai bune în ceea ce privește colectarea taxelor și reducere evaziunii fiscale.
Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunțat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.
"Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului. Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii", a precizat ministrul Finanțelor, spunând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuții”, a declarat, miercuri seara, Ionuț Mișa.