Taxa de solidaritate nu este o taxă nouă, ea fiind plătită și până acum, și ar urma să intre în vigoare, în actuala formă, începând din 1 ianuarie 2018, a declarat joi ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
”Această taxă nu este o taxă suplimentară, am vazut speculatii că Guvernul ar institui o nouă taxă. A existat și până acum această contribuție. (...) Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, este deja în circuitul de avizare”, a afirmat joi Mișa la Digi24.
El a precizat că 90% din banii proveniți din această taxă vor fi direcționați către bugetul de stat, din care vor fi acoperite diverse solicitări bugetare, iar 10% vor fi folosiți pentru susținerea angajaților care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvență a angajatorului. Mișa a precizat că taxa nu poate fi eliminată, ea fiind aplicată în urma unei directive europene.
CITEȘTE ȘI MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano. Aceasta ar putea fi cea mai importantă tranzacție din sectorul medical în acest an”Este o directivă europeană, nu poate fi eliminată. S-a avut în vedere să nu fie afectat salariatul și să nu însemne o sarcină suplimentară a angajatorului. Această sumă e plătită de toți contribuabilii”, a precizat ministrul.
În realitate, în momentul de față nu există nicio taxă de 2% pe care angajatorii să o plătească deja. Există contribuția la Fondul de garantare a creanțelor salariale, suportată de angajatori, însă aceasta este de doar 0,25% din salariul brut al angajatului. În proiectul de modificare a Codului Fiscal pentru transferul contribuțiilor sociale de la angajator integral în sarcina angajatului, este prevăzută eliminarea a 4 din cele 6 contribuții sociale existente, cea pentru Fondul de garantare a creanțelor salariale urmând să fie transformată într-o taxă, cu capitol special creat.
Mișa a subliniat că angajatorii nu vor fi afectați, în contextul în care nivelul contribuțiilor va scădea. Ministrul consideră că, anul viitor, va exista o mai bună conformare din partea angajatorilor, iar Fiscul va avea rezultate mai bune în ceea ce privește colectarea taxelor și reducere evaziunii fiscale.
Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunțat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.
"Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului. Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii", a precizat ministrul Finanțelor, spunând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuții”, a declarat, miercuri seara, Ionuț Mișa.