Pe perioada stării de urgenţă, avocații pot primi, în baza declarației pe propria răspundere, o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut, în cazul întreruperii activității total sau parțial ca urmare a efectelor coronavirusului, prevede un proiect de ordonanță de urgență discutat azi de Guvern.
UPDATE 22.00 Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că ordoananța a fost aprobată, iar beneficiarii măsurilor vor fi avocații care au realizat în ultima lună un venit de până la un salariu mediu brut pe economie și care nu depășește nivelul acesta pe anul 2019, respectiv cei care în această perioadă au o reducere a activității la nivelul menționat.
”Avocații care au realizat în perioada în ultima lună un venit de până la un salariu mediu brut pe economie și care nu depășește nivelul acesta pe anul 2019, respectiv cei care în această perioadă au o restrângere a activităților, reducerea activității la nivelul amintit mai devreme pot beneficia de această indemnizație de șomaj tehnic”, a precizat Dancă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de lege privind aprobarea ordonanței se află, de atunci, în dezbaterea Camerei Deputaților.
Acum, Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care stabilește că avocații beneficiază de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut, în cazul întreruperii activității total sau parțial ca urmare a efectelor coronavirusului, pe perioada stării de urgenţă.
În categoriile profesionale care vor beneficia de indemnizație sunt incluși prestaoriri de servicii, inclusiv personalul tehnic din instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, precum și impresarii artistici, persoanele care realizează venituri din mai multe activități și pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecție socială, precum și persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
Guvernul intenționează, totodată, să prelungească termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizațiile menționate, astfel încât acestea să poată fi prelucrate, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate și se stabilește la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin ordonanță.
Ordonanța mai prelungește, pe perioada stării de urgență, plata indemnizației de șomaj, pentru șomerii cărora, în această perioadă le încetează acest drept.