Guvernul va introduce o cauțiune pentru contestarea la CNSC a procedurilor de achiziții publice, precum și o taxă pentru depunerea unei plângeri în acest sens la Curtea de Apel. Cauțiunea va fi de 2% din valoarea estimată a contractului de achiziție publixă, iar taxa va fi între 1% și 2% din valoarea contractului, în funcție de valoarea acestuia. Executivul vrea să descurajeze astfel utilizarea abuzivă a contestațiilor pentru blocarea derulării contractului de achiziție.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Draftul noului sistem de achiziții a fost prezentat AICI în exclusivitate de Profit.ro.
Cauțiunea pentru depunerea contestației la CNSC, de 2% din valoarea contractului, va fi cuprinsă între 30.000-880.000 lei, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Taxa pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel va de 2% din valoarea contractului la achiziții de până la 100 milioane lei și de 1% din valoarea contractului la achiziții de peste 100 milioane lei.
Aceste prevederi vor fi adoptate în ședința de joi de Guvernului, printr-o ordonanță de urgență care modifică legea achizițiilor publice, a mai precizat Teodorovici.
De altfel, ordonanța va simplifica procedura de contestare prin eliminarea notificării prealabile, va stabili reguli mai clare pentru emiterea deciziilor CNSC și va scurta termenele de soluționare a plângerilor la Curtea de Apel.
Conform ministrului, actul normativ pregătit mai prevede că după semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi.
Procedurilor de atribuire nu vor mai fi reluate în cazul unor modificări neesențiale ale contractelor de achiziție, iar ordonanța ca clarifica aceste stiuații.
De asemenea, autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție în situații de urgență, precum în cazul calamităților naturale.
CITEȘTE ȘI Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani. Condiții speciale pentru arendași, inclusiv firme, și facilități pentru tinerii fermieriGuvernul va elimina comunicarea rezultatelor parțiale în cazul procedurilor de achiziții, pentru a se reduce numărul contestațiilor care pot bloca începerea derulării contractului.
Ordonanța va clarifica și procedura și va scurta timpul necesar realizării investițiilor prin parteneriat public-privat sau prin concesiuni.
Ministrul Finanțelor Publice a confirmat totodată informațiile prezentate de Profit.ro cu privire la înființarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), structură care va fi înființată în perioada următoare și care va asigura în sistem centralizat achiziția de echipamente IT, medicamente, mobilier, mașini, carburant pentru parcul auto și produse de birotică pentru toate instituțiile statului, începând cu anul viitor.