Guvernul a încheiat primele șase luni cu un deficit de 23,51 miliarde lei, 1,71% din PIB, în scădere față de deficitul de 33,81 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. Creștere a ponderii investițiilor din fonduri nerambursabile postaderare

Guvernul a încheiat primele șase luni cu un deficit de 23,51 miliarde lei, 1,71% din PIB, în scădere față de deficitul de 33,81 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. Creștere a ponderii investițiilor din fonduri nerambursabile postaderare
scris 25 iul 2022

Guvernul a încheiat primele șase luni cu un deficit, diferența dintre cheltuielile mai mari și veniturile mai mici, de 23,51 miliarde lei, în scădere față de deficitul de 33,81 miliarde lei înregistrat la aceeași perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din PIB, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 1,15 puncte procentuale pe primele șase luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 2,86% din PIB la 1,71% din PIB. Veniturile statului sunt mai mari cu 23% față de prima jumătate a anului trecut, ca urmare a încasărilor mai ridicate inclusiv din TVA, în timp ce cheltuielile s-au mărit cu 14,3%. Dintre cheltuielile cu impact semnificativ în buget, cele de personal au urcat cu 4,7%, iar cele cu asistența socială (în principal pensiile) au fost mai mari cu 16,8%.

Iohannis retrimite în Parlament, din cauza neclarităților, legea care rezolvă problema fiscală a tichetelor cadou și anulează sumele impuse deja de ANAF în urma controalelor CITEȘTE ȘI Iohannis retrimite în Parlament, din cauza neclarităților, legea care rezolvă problema fiscală a tichetelor cadou și anulează sumele impuse deja de ANAF în urma controalelor
Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a acoperi deficitul, Guvernul împrumută bani.

Investițiile au stagnat față de anul trecut, la circa 21 miliarde de lei.

Veniturile

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 216,7 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, cu 22,9% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluția favorabilă a acestora fost influențată preponderent de avansul veniturilor din TVA, venituri nefiscale, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii și contribuții de asigurări.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 16,93 miliarde lei în prima jumătate a anului, consemnând o creștere de 18,4% (an/an), susținută de sporul încasărilor din declarația unică (+40,2%), impozitul pe dividende (+36,7%), respectiv impozitul aferent pensiilor (+28,5%). Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,9%, sub evoluția fondului de salarii din economie (+11,8%).

DOCUMENT Deloc îmbucurător pentru viitorul ANAF și cel al contribuabililor: Rezultate slabe la concursurile de angajare la ANAF - Doar 60% din posturi scoase la concurs ocupate, peste 40% dintre candidații admiși au luat note sub 5,5 la proba scrisă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Deloc îmbucurător pentru viitorul ANAF și cel al contribuabililor: Rezultate slabe la concursurile de angajare la ANAF - Doar 60% din posturi scoase la concurs ocupate, peste 40% dintre candidații admiși au luat note sub 5,5 la proba scrisă

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 68,46 miliarde lei în primele șase luni, în creștere cu 9,7% (an/an). Ca și în cazul impozitului pe salarii, evoluția este inferioară dinamicii fondului de salarii.

Încasările din impozitul pe profit au însumat 10,76 miliarde lei în primele șase luni, consemnând o creștere de 27,5% (an/an), susținută atât de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenții economici (+1,7 miliarde lei), cât și de impozitul pe profit virat de băncile comerciale (+0,6 miliarde lei).

Încasările nete din TVA au înregistrat 45,5 miliarde lei în primul semestru, în creștere cu 26,6% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 12,46 miliarde lei în primele șase luni (+2,0% an/an). Dinamica veniturilor din TVA a fost influențată preponderent de evoluția favorabilă a bazei macroeconomice relevante.

Veniturile din accize au însumat 16,64 miliarde lei în ianuarie-iunie, consemnând o creștere de 0,7% (an/an), determinată de avansul încasărilor din accizele pentru produse energetice cu 3,3%, susținut atât de creșterea consumului de carburanți față de aceeași perioadă a anului trecut, cât și de majorarea accizei cu 3,6% începând cu 1 ianuarie 2022.

Alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au totalizat 9,25 miliarde lei în prima jumătate a anului, înregistrând un avans semnificativ față de anul precedent (+7 miliarde lei), preponderent pe seama încasărilor suplimentare din sectorul energetic.

ANAF a declanșat peste 550 de inspecții fiscale la marii contribuabili CITEȘTE ȘI ANAF a declanșat peste 550 de inspecții fiscale la marii contribuabili

Veniturile nefiscale au însumat 21,25 miliarde lei în ianuarie-iunie, consemnând o creștere de 62,7% (an/an), susținută de avansul veniturilor din proprietate, dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR. De asemenea, nivelul veniturilor nefiscale este determinat și de înregistrarea sumelor din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit prevederilor art.10, din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 115/2011.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donațiile au totalizat 14,89 miliarde lei în primele șase luni, în creștere cu 19,4% (an/an).

Cheltuieli

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 240,2 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 14,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele șase luni ale anului 2022 au înregistrat o scădere cu 0,28 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 17,78% din PIB la 17,5% din PIB.

PROFIT NEWS TV Secretar de stat în Ministerul Educației, întrebat dacă a plătit impozit pe meditații: Sincer, nu! Dar... CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Secretar de stat în Ministerul Educației, întrebat dacă a plătit impozit pe meditații: Sincer, nu! Dar...

Cheltuielile de personal au însumat 58,33 miliarde lei, în creștere cu 4,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,2% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 31,98 miliarde lei, în creștere cu 16,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. O creștere se reflectă la bugetele locale, respectiv 21,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, precum și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 11%.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 87,88 miliarde lei în creștere cu 16,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2022, a punctului de pensie cu 10%, respectiv de la 1.442 lei la 1.586 lei, a nivelului indemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 800 lei la 1.000 lei, de acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022, precum și de acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități.

Totodată, se reflectă majorarea alocației de stat pentru copii, astfel, alocația de stat pentru copii crește, începând cu 1 ianuarie 2022, la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Cheltuielile cu subvențiile au fost de 5,64 miliarde lei, în principal, această sumă reprezintă subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor noncasnici pentru sezonul rece 2021-2022.

Legea contabilității, modificări promulgate: Angajatorii scapă de o corvoadă privind statele de salarii CITEȘTE ȘI Legea contabilității, modificări promulgate: Angajatorii scapă de o corvoadă privind statele de salarii

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 16,08 miliarde lei, cu 16,9% mai mari comparativ cu primele șase luni ale anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 21,01 miliarde lei. Se observă o creștere a ponderii investițiilor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentând 57,02% din totalul cheltuielilor pentru investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor