Guvernul va obține anul acesta 95 de milioane de lei prin impozitarea veniturilor încasate din bacșiș în industria HoReCa, relevă date analizate de Profit.ro. Având în vedere că această sumă ar fi echivalentul impozitului pe venit de 10%, ar rezulta că autoritățile iau în calcul fiscalizarea unor venituri din bacșiș de 950 de milioane de lei în 2023, an în care bacșișul începe să fie evidențiat atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal, conform noilor reguli.
Astfel, statul își ia partea din niște bani care în trecut erau fiscalizați puțin spre deloc, în timp ce firmele active în HoReCa își ating un obiectiv pe care îl au de mai mulți ani, acela de a avea un control mult mai mare asupra banilor din bacșiș ai chelnerilor, pe care îi pot folosi ulterior discreționar pentru a suplimenta remunerarea salariaților. Singurii care pierd sunt chelnerii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suma de 95 milioane lei nu este una considerabilă, veniturile totale ale bugetului fiind estimate pentru 2023 la aproape 540 de miliarde de lei.
Noile norme privind bacșișul
Conform noii legi, adoptate de Parlament recent, prin bacșiș se înțelege ”orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”. Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.”
Pentru operatorii economici prevăzuți, bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.
Operatorii economici vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul petrolier american ExxonMobil a atacat în instanță suprataxarea UE a industriei de țiței, gaze și rafinare proaspăt adoptată și de RomâniaEste interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.
Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea ”bacșiș”.
În situația în care, la solicitarea clienților, utilizatorii eliberează acestora și factură, bacșișul se evidențiază distinct și pe aceasta. Sumele reprezentând bacșis, astfel evidențiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entități plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol și au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.
Prevederea a fost inclusă în lege în scopul stabilirii regimului contabil și fiscal al bacșișului pentru clienții care au calitatea de operatori economici sau reprezintă o alta entitate juridică, în sensul că acesta se califică drept cheltuială de protocol, atât contabil, cât și fiscal.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Perioada în care firmele sunt obligate să arhiveze documentele financiar-contabile, redusă drasticDeși Ministerul Finanțelor a solicitat eliminarea, comisia de buget a deputaților a menținut prevederea inițială din proiect potrivit căreia pentru livrarea produselor la domiciliul clienților nu este obligatorie evidențierea bacșișului pe bonul fiscal.
”Rațiunea menținerii acestei excepții (..) este (...) aceea că livrarea produselor la domiciliul clientului nu presupune prestarea unui serviciu de tip restaurant, unde clientul să poată aprecia mai mult sau mai puțin nivelul calitativ al acestor servici oferite în locația unui restaurant, începand cu conduita ospătarilor, eleganța și curățenia locației și încheind cu ambientul general. Livrarea la domiciliul clienților poate fi asimilată mai degrabă cu o vânzare cu amănuntul de mâncare, asemănător cu vânzarile de mâncare la caserolă realizate și in supermarket unde nu este specifică și uzuală oferirirea unui bacșis legat de calitatea serviciului. Astfel că nu este oportună instituirea unei obligații de evidențiere a bacșisului pe bonul fiscal în cazul livrărilor la domiciliul clientului, întrucât în asemenea situații,acordarea lui nu reprezintă un fenomen sistematic, ci din contră, poate sporadic și nesemnificativ”, arată comisia.
Prin urmare, evidențierea bacșișului pe bonul fiscal în situația livrărilor la domiciliu va fi opțională.
În cazul în care pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, se optează pentru evidențierea bacșișului pe bonul fiscal, prevederile privind bacșișul sunt aplicabile integral în mod corespunzător, cu posibilitatea adaptării formularisticii specifice domeniului.
CITEȘTE ȘI LEGE Noi condiții de înființare și reprezentativitate pentru sindicate și patronate. Negocierea contractelor colective de muncă. Noi forme de grevăSumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidențe nominale a acestora.
Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați, a sumelor provenite din încasarea bacșișului.
Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către operatorul economic, nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.
Sumele provenite din încasarea bacșișului de către salariați ca urmare a distribuirii sunt calificate ca venituri din alte surse si se supun regimului fiscal prevazut de Titlul IV – Cap. X din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, și nu le sunt aplicabile prevederile Titlului V - Contributii sociale obligatorii – din acelați act normativ.
Impozitul pe venit datorat de salariat se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către plătitorii de venituri și se achită la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul fiscal. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.
CITEȘTE ȘI PSD și PNL ajung la un compromis privind eliminarea lui Iohannis din procedura de numire a șefilor Consiliului Concurenței. Șeful statului și partidele își vor numi separat oameniiParlamentul a mai stabilit că noile norme vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, care va fi sancționată cu amendă între 2.000 la 4.000 lei.
Deși a reclamat că astfel s-ar introduce noi taxe, opoziția a fost de acord cu puterea că marele avantaj al proiectului este că astfel bacșișul se va putea plăti cu cardul, în contextul în care în marile orașe majoritatea plăților pentru servicii se realizează cu cardul.