Primăriile vor putea cofinanța între 20% și 80% din cheltuielile necesare reabilitării clădirilor istorice, iar proprietarii vor trebui să asigure diferența, conform unui proiect de lege promulgat de șeful statului.
De ce este important: Până acum, legislația prevedea că autoritățile administrației publice locale pot asigura prin bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, în procent de 50% cofinanțarea cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție la clădirile monument istoric, Ia clădirile amplasate în ansambluri și situri clasate ca monument istoric, în zonele de protecție a monumentelor istorice, la clădiri protejate datorită valorii lor culturale prin planuri urbanistice generale, la clădirile din zonele construite protejate sau din centrele istorice ale localităților, precum și din stațiunile/localitătile/zonele turistice, balneare, climatice și/sau balneoclimatice.
Proiectul promulgat acum a fost inițiat de USR, care propusese stabilirea unui procent de cofinanţare din bugetul local de maximum 50% din valoarea reabilitării structural-arhitecturale a clădirilor istorice, corelativ cu stabilirea unui procent, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite, de minimum 50%, cu această destinaţie.
”Astfel modificarea legislativă propusă permite autorităților publice locale să cofinanțeze reabilitările clădirilor istorice în funcție de bugetul avut Ia dispoziție și în funcție de numărul clădirilor care necesită astfel de intervenții. Implicarea acestor autorități ar putea fi mult facilitată dacă nu Ii s-ar impune un procent cu care să participe Ia cofinanțarea reabilitării clădirilor monumente istorice”, arătau inițiatorii.
În forma finală adoptată luna trecută de Parlament și promulgată acum de șeful statului, se prevede însă ca primăriile să asigure o cofinanțare de cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80%, din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale/ centrale, sub formă de grant, iar diferența până la 100% să fie asigurată din fondul de reparații al asociației de proprietari și/sau din alte surse legal constituite.
După cum a relatat Profit.ro, în Parlament a mai fost inițiat recent un proiect legislativ prin care clădirile clasate ca monumente istorice, inclusiv pentru încăperile folosite la activități economice, vor fi scutite de impozit pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare şi timp de 5 ani de la recepţia lucrărilor. În prezent, scutirea de impozit se aplică doar după reabilitare și nu include încăperile în care se desfășoară activități economice.