Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și Întreprinderile individuale care și-au întrerupt activitatea vor beneficia de o indemnizație fixă de 2.230 lei/lună, la nivelul unui salariu minim brut, pe perioada stării de urgență, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă. Măsura a fost deja aprobată.
Aceste categorii ar fi putut fi excluse de la schema de sprijin, întrucât contribuțiile la fondul de șomaj sunt opționale și în multe cazuri alegerea este să nu fie achitate.
CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorul"PFA-urile și Întreprinderile individuale care și-au întrerupt activitatea vor beneficia de o indemnizație fixă de 2.230 lei/lună, la nivelul unui salariu minim brut, pe perioada stării de urgență. Nu lăsăm pe nimeni în urmă, inclusiv PFA-urile și întreprinderile individuale sau familiale, indiferent dacă au contribuit sau nu la fondul de șomaj. Pentru alte forme de angajare decât contractul individual de muncă, am prevăzut în Ordonanța de Urgență 30/2020 categoria de beneficiari ”alți profesioniști” care, dacă și-au întrerupt activitatea comercială pe perioada stării de urgență, vor primi o indemnizație fixă la nivelul unui salariu minim brut pe economie. În perioadă următoare, vom continua consultările cu cei afectați economic de epidemia cu Coronavirus și vom veni cu noi reglementări pentru toate categoriile întreprinderi și activități profesionale (întreprinderi mari, activități culturale, sportive, ONG-uri) care și-au întrerupt activitatea parțial sau integral ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență", a spus Ionel Dancă.
Guvernul a stabilit că, în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 (care este de 5.429 lei).
CITEȘTE ȘI Hotelierii, constatare amară - măsurile Guvernului sunt departe de așteptările lor. Două treimi dintre hoteluri, închise pe termen nedeterminat. LISTA cu solicităriDe aceste prevederi urmează să beneficieze salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:
a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate și dețin Certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din Decretul Președintelui României nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobată prin ordin.
b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzută pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă.
Prevederea care se referă la PFA și ÎI
ART XV . – „ (1) Alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care nu au calitatea de angajatori și întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, beneficiază din bugetul general consolidat de o indemnizație egală cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit pentru anul 2020. „