Guvernul extinde până la data de 25 octombrie a termenului până la care sunt suspendate popririle și executările derulate de către ANAF, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Termenul actual este de 25 iunie. Parlamentul a adoptat la începutul lunii iunie o decizie similară, care amâna termenul, însă, doar până la data de 1 septembrie 2020. Totodată, Cîțu a afirmat că și facilitatea pentru industria HoReCa va fi extinsă tot până la 25 octombrie, dar fără să dea detalii. Sectorul HoReCa, hoteluri și restaurante, a beneficiat de scutire de la plata impozitului specific pe durata pe care activitatea a fost restricționată total sau parțial ca urmare a măsurilor luate de autorități pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.
UPDATE 12 iunie 10.40 Potrivit informațiilor Profit.ro, actul normativ care prevede extinderea termenului pentru popriri/executări până la 25 octombrie, dar și a facilității acordate la impozitul specific, va fi luat în discuție din nou în ședința de Guvern de luni. Ministrul Finanțelor a intervenit joi seară la postul de televiziune Digi 24, într-o pauză a ședinței de Guvern, pentru a anunța că aceste măsuri vor fi luate în ședința respectivă. Actul normativ a fost amânat pentru luni urmând să fie introduse și o serie de alte facilități.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, până la data de 25 octombrie obligațiile fiscale neachitate nu sunt considerate restante. Cel mai probabil, deși ministrul nu a afirmat acest lucru explicit, hotărârea Guvernului din această seară prevede și că nu se acumulează dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale amânate, așa cum prevede facilitatea actuală, în vigoare până la 25 iunie.
"Vom lua măsuri economice în ședința de astăzi. Am să prelungesc câteva dintre măsurile care erau până la 25 iunie, în ce privește popririle, executările silite pentru companii și persoane fizice, vom merge cu ele până în 25 octombrie. În același timp și cu impozitul specific, pentru a ajuta industria HoReCa. Acestea sunt lucruri pe care le vom prelungi până la 25 octombrie. Le voi introduce în ședința de guvern de astăzi", a declarat Florin Cîțu într-o intervenție la postul de televiziune Digi 24.
La finele lunii mai, Guvernul a extins până la data de 25 iunie termenul anterior de 15 iunie până la care ANAF nu demarează proceduri de executare silită. Autoritățile deciseseră, în contextul măsurilor luate în contextul epidemiei de coronavirus, să suspende executarea silită prin poprire pentru creanțe bugetare, cu excepția executărilor silite pentru creanțe stabilite prin hotărâri judecătorești în materie penală, până la 30 de zile după expirarea stării de urgență, adică până la 15 iunie.
Cele două măsuri, referitoare la sectorul HoReCa și executări/popriri, au fost introduse de Guvern pentru a ajuta companiile afectate de impactul economic al măsurilor luate de autorități cu scopul de a combate epidemia de coronavirus.
CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații