Guvernul a împrumutat astăzi 423 milioane de euro prin vânzarea de obligațiuni în euro băncilor și investitorilor de pe piața locală. Cererea pentru ambele emisiuni de obligațiuni a depășit oferta inițială, iar statul a împrumutat în final mai mult decât anunțase că internționează. În urmă cu circa o lună, Guvernul a împrumutat de pe piețele externe 3 miliarde de euro, cea mai mare sumă atrasă la o singură ieșire pe extern.
Trezoreria a lansat astăzi obligațiuni cu scadența peste 1 an și 10 luni, cu intenția de a atrage suma de 150 de milioane de euro. În condițiile în care băncile au subscris oferte pentru 409 milioane de euro, statul a luat mai mult decât intenționa, anume 229 milioane de euro.
Cu o a doua emisiune în euro lansată tot azi, cu maturitate de 4 ani și 7 luni, Trezoreria a intenționat să împrumute 100 de milioane de euro, dar, după oferte de 356,2 milioane de euro, a decis să împrumute mai mult, anume 194 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Amnistia datoriilor la sănătate: Persoanele cu venituri sub 12 salarii minime brute pe an în perioada 2014-2017 vor fi scutite de contribuții la sănătate. Se va aplica și celor care au primit deja decizii de la ANAFUn aspect important este că deținerile de titluri de stat ale băncilor au fost exceptate de la calculul impozitului pe activele bancare, potrivit modificărilor aduse anul acesta ordonanței 114, ordonanță aprobată de Guvern la finele anului trecut. Forma inițială a ordonanței a descurajat, într-o oarecare măsură, băncile să investească în titluri de stat.
Anterior, Guvernul a încercat cel mai recent să se împrumute în euro de pe piața internă în luna ianuarie, când a scos la vânzare obligațiuni în valoare de 100 de milioane de euro, când a primit oferte de 132 milioane euro și a sfârșit prin a împrumuta 83,5 milioane euro, sub ținta inițială.
Împrumutul de 3 miliarde de euro
România a împrumutat la finele lunii martie 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. Investitorii au subscris, în total, peste 7,2 miliarde de euro, cererea pentru obligațiunile României fiind foarte ridicată, în contextul unui climat extern favorabil, cu un interes ridicat al investitorilor pentru datoria unor state ca România.
Ministerul Finanțelor a anunțat pentru luna mai un plan de împrumuturi prin care vizează atragerea a 3,7 miliarde de lei (din care 480 milioane lei prin sesiunile necompetitive), dar și 250 de milioane de euro, prin două emisiuni de obligațiuni, de 150 de milioane de euro, respectiv 100 milioane de euro.