Ministerul Economiei a renunțat la planul de a implementa Măsura 3 granturi pentru investiții, din cauza verificărilor pe care le desfășoară patru instituții, DNA, Curtea de Conturi, Departamentul pentru Lupta Antifraudă și Corpul de Control al Prim-ministrului. Cercetările vor dura, probabil, prea mult pentru a putea aștepta să fie finalizate. Măsura 3 va fi înlocuită cu un nou mecanism de granturi, care ar putea deveni disponibil la începutul verii, posibil în luna iunie, potrivit informațiilor Profit.ro, întrucât ar urma să fie structurat pe un program de fonduri UE, ReactEU, la care Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene lucrează în prezent cu Comisia Europeană.
Cum Măsura 3 ar rămâne blocată pe termen nedefinit de anchetele în derulare, Ministerul Economiei a căutat variante pentru a implementa din nou granturile. După ce Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene va stabili cu CE noul cadru, Ministerul Economiei va putea lansa noul program, la care a început să lucreze în paralel.
CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X RomaniaPlângerea la DNA a fost depusă de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, după o serie de nereguli descoperite după preluarea ministerului.
"În cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului se află corpul de control al Prim-ministrului, Direcția Națională Anticorupție, Curtea de Conturi și Departamentul pentru Lupta Antifraudă care realizează verificări cu privire la aspectele semnalate. După definitivarea verificărilor celor patru instituții, vom afișa pe site-ul instituției deciziile care vor fi luate în cadrul măsurii 3 - Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor", transmite Ministerul Economiei.
Potrivit informațiilor Profit.ro, ministerul a renunțat la măsura 3, întrucât anchetele nu vor fi încheiate suficient de repede, iar programul ar fi trebuit, oricum, modificat semnificativ. În cadrul viitorului program, care va înlocui Măsura 3 de la începutul verii, firmele vor trebui să aplice din nou.
Măsura 3 din programul de granturi de 1 miliard de euro, acordat de Guvern pentru sprijinirea IMM, oferă finanțări pentru investiții și totalizează 550 de milioane de euro. Granturile sunt între 50.000 de euro și 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar.
CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companieiPremierul a trimis corpul de control, iar ministrul Economiei a făcut o sesizare la DNA în privința Măsurii 3, după suspiciuni de fraudă și acces în sistem, în contextul în care unele firme au depus proiecte în ultimele două zile, aproape ghicind procentul de cofinanțare potrivit pentru a se califica. Năsui a anunțat că există persoane care ar fi divulgat informații-cheie din procesul de acordare a împrumuturilor nerambursabile.
Ministrul Economiei anunța, la începutul lunii februarie, că Măsura 3 ”nu își atinge scopul pentru care a fost creată”. ”Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile (...) Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, a arătat Claudiu Năsui.
Acesta a depus o plângere penală in rem la DNA legată de suspiciuni de corupție în acest caz, de comun acord cu premierul Cîțu.