FOTO - ANAF le amintește românilor cu mașini și case scumpe: Pregătiți-vă, vine impozitul special!

FOTO - ANAF le amintește românilor cu mașini și case scumpe: Pregătiți-vă, vine impozitul special!
scris 29 aug 2024

ANAF atrage atenția românilor cu locuințe a căror valoare depășește 2,5 milioane de lei sau autoturisme cu valoare de achiziție de peste 375.000 de lei că au de plată în acest an impozitul special. În acest scop, trebuie să depună formualarul 216 - "Declarația privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare", amintește Fiscul. Românii cu locuințe peste nivelul prevăzut au termen de declarare și plată a impozitului până la 30 septembrie, iar cei cu mașini până la 31 decembrie.

ANAF a publicat și o broșură pentru a-i ajuta pe cei care au de declarat și de achitat impozitul special.

Urmărește-ne și pe Google News
Vei vinde locuința doar cu aprobarea ANAF: Nicăieri în Europa nu există acest sistem CITEȘTE ȘI Vei vinde locuința doar cu aprobarea ANAF: Nicăieri în Europa nu există acest sistem

În informarea transmisă acum, ANAF arată că declarația se completează și se depune, la organul fiscal central competent, de către următorii contribuabili:

a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art.457 din Codul fiscal, depășește 2,5 milioane lei;

b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculatelînregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Ștergere de dobânzi și penalități pentru populație, PFA, firme și autorități locale care își plătesc obligațiile fiscale restante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Ștergere de dobânzi și penalități pentru populație, PFA, firme și autorități locale care își plătesc obligațiile fiscale restante

Termenul de depunere

a) în cazul contribuabililor cu proprități rezidențiale de peste 2,5 milioane de lei, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent.

b) în cazul contribuabililor cu autoturisme a căror valoare depășește nivelul prevăzut, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.

Formnularul 216 poate fi corectat prin depunerea unei declarații rectificative.

EXCLUSIV Primarii vor putea împrumuta mai mult de la Trezorerie. Cresc cumulat cu 1,7 miliarde de lei plafoanele a două programe de împrumut CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primarii vor putea împrumuta mai mult de la Trezorerie. Cresc cumulat cu 1,7 miliarde de lei plafoanele a două programe de împrumut

Informații utile - Ce se declară la ANAF

Pentru clădiri

  • Adresa clădirii rezidențiale
  • Număr cadastral - se înscrie, în mod obligatoriu, numărul cadastral al clădirii rezidențiale, în situația în care pentru respectiva clădire există număr cadastral atribuit de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
  • Cota de deținere - se completează cota-parte deținută din imobil.
  • Valoarea impozabilă a clădirii rezidențiale - se înscrie suma reprezentând valoarea impozabilă, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 și comunicată de organul fiscal local.
  • Plafonul neimpozabil - se înscrie suma de 2.500.000 lei, reprezentând plafon neimpozabil, potrivit legii.
  • Baza de impozitare - se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de deținere asupra diferenței pozitive dintre valoarea impozabilă a clădirii rezidențiale și plafonul neimpozabil
  • Impozitul datorat - se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra bazei de impozitare

Pentru autoturisme

  • Se înscrie numărul de identificare al autoturismului (numărul de identificare este înscris în cartea de identitate a vehiculului/ certificatul de înmatriculare dar se regăsește și pe alte documente, precum și poansonat pe diferite componente ale autoturismului).
  • Anul în care a avut loc predarea-primirea autoturismului - se înscrie anul în care autoturismul a intrat în proprietatea contribuabilului.
  • Valoarea de achiziție a autoturismului - se înscrie suma reprezentând costul de achiziție/prețul autoturismului.
  • Plafonul neimpozabil - se înscrie suma de 375.000 lei, reprezentând plafon neimpozabil, potrivit legii.
  • Baza de impozitare - se înscrie suma reprezentând diferența pozitivă dintre valoarea de achiziție a autoturismului și plafonul neimpozabil.
  • Impozitul datorat - se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra bazei de impozitare
EXCLUSIV Crește puternic dobânda la datoriile către ANAF. Cresc puternic și penalitățile de nedeclarare și întârziere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Crește puternic dobânda la datoriile către ANAF. Cresc puternic și penalitățile de nedeclarare și întârziere

Cota de impozitare

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează

a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local și plafonul de 2,5 milioane de lei;

b) în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Plata impozitului pe bunurile imobile și mobile de valoare mare

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare este datorat de către persoanele fizice și juridice pentru întregul an fiscal și se plătește la bugetul de stat după cum urmează:

  • până la data de 30 septembrie inclusiv a anului pentru care se datorează, de către persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei;
  • până la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, de către persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

FOTO - ANAF le amintește românilor cu mașini și case scumpe: Pregătiți-vă, vine impozitul special!

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
impozit special
masini
case
declaratia 216
formular 216