Fostul ministru Ilan Laufer, audiat la DIICOT în dosarul lui Carmen Adamescu

Fostul ministru Ilan Laufer, audiat la DIICOT în dosarul lui Carmen Adamescu
scris 2 mai 2019

Fostul ministru Ilan Laufer este audiat joi la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, în dosarul lui Carmen Adamescu, pentru complicitate la gestiune frauduloasă și evaziune fiscală.

Laufer a fost ministru pentru Mediul de Afaceri în Guvernul Mihai Tudose (iunie 2017-ianuarie 2018), după ce fusese secretar de stat. La finele anului trecut, a fost propus de PSD ca ministru la Dezvoltare, dar președintele Iohannis a respins propunerea.

Urmărește-ne și pe Google News

Surse din anchetă afirmă că acuzația de complicitate la gestiune frauduloasă a fost formulată întrucât,  în calitate de administrator la două societăți, Laufer ar fi sprijinit-o pe Carmen Adamescu în administrarea bunurilor Unirea Shopping Center, producând pagube societății, în cuantum de peste 5,8 milioane de euro, arată news.ro.

Cei care doreau să închirieze spații în complexul Unirea ar fi încheiat mai întâi contracte subsecvente cu societățile administrate de Ilan Laufer, contra unor sume mari de ban, iar ulterior, acesta i-ar fi ajutat să închirieze spațiile la sume modice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Fiscul alertează: SMS-uri sunt trimise fraudulos în numele nostru CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul alertează: SMS-uri sunt trimise fraudulos în numele nostru

Sumele astfel obținute ar fi fost transferate către patru societăți din Cipru și Elveția, de unde ar fi fost ulterior retrași, prin încheierea cu aceste firme a unor contracte fictive de consultanță, comision și intermediere. Banii rezultați ar fi ajuns la Carmen Adamescu, susțin anchetatorii.

În ceea ce privește acuzația de evaziune fiscală, pentru a nu achita taxele și impozitele pe profit pentru o societate pe care o administra, Ilan Laufer ar fi majorat cheltuielile prin încheierea și înregistrarea în evidența contabilă a unor contracte fictive de consultanță, cu cele 4 firme din Cipru și Elveția.

În acest dosar, Carmen Adamescu are statut de inculpat, iar Laufer și Andreea Bănică, funcționar la Unirea Shopping Center, sunt suspecți.

În toamnă, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au pus sechestru asigurător pe 16 bunuri imobile, în valoare totală de peste 41.000.000 de lei, în dosarul de evaziune fiscală și delapidare în care este cercetată Carmen Adamescu. Prejudiciul în acest dosar este de aproape 48 de milioane de lei.

FOTO ANAF trimite plicuri cu popriri pentru sume de 1 leu, deși plicul costă mai mult de atât CITEȘTE ȘI FOTO ANAF trimite plicuri cu popriri pentru sume de 1 leu, deși plicul costă mai mult de atât

În 10 octombrie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au pus în aplicare 7 mandate de percheziție domiciliară în municipiul București, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de delapidare și evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că persoanele bănuite, în virtutea funcțiilor de conducere deținute în cadrul unei societăți comerciale având ca obiect principal de activitate "închirierea și subînchirierea bunurilor proprii", ar fi încheiat mai multe contracte de management, respectiv de prestări servicii, prelungite sau modificate prin acte adiționale succesive, cu alte societăți comerciale controlate direct sau prin intermediari.

În baza acestor contracte, s-ar fi efectuat plăți cu consecința prejudicierii societății, prin delapidarea acesteia cu sumele plătite în baza facturilor fictive emise de firmele controlate.

De asemenea, persoane cu funcții de conducere în cadrul societății prejudiciate sunt bănuite că și-ar fi însușit ilegal aproximativ 3.000.000 de lei, bani ridicați în numerar din casieria societății sau din cont, cu titlul de "avans spre decontare", dar nereturnați, arată Poliția Română.

FOTO Fiscul are din nou probleme. Persoane necunoscute trimit email-uri pretinse în numele instituției CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul are din nou probleme. Persoane necunoscute trimit email-uri pretinse în numele instituției

Parchetul de pe lângă Tribunalul București arăta, într-un comunicat de presă transmis în urmă cu o săptămână, că procurorii au dispus, în 10 octombrie, punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata Carmen Adamescu, pentru delapidare.

"În fapt, în perioada octombrie 2004 - iulie 2017, în mod repretat, cu intenție și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de președinte al consiliului de administrație și director general al persoanei vătămate U.S.C. SA, inculpata Adamescu Carmen a însușit: în favoarea a 4 societăți comerciale controlate de aceasta, suma totală de 44.895.390,97 lei, prin încheierea cu aceste societăți a unor contracte fictive, de natură a crea aparența ieșirii licite a acestei sume din patrimoniul persoanei vătămate (contracte de management/consultanță în afaceri, contracte de prestări servicii, contracte de intermediere comercială); în interes personal, suma de 3.049.547,67 lei, fie prin ridicare directă în numerar din casieria persoanei vătămate, fie prin efectuarea unor plăți din conturile bancare ale persoanei vătămate", arăta sursa citată.

Tot în 10 octombrie, Carmen Adamescu a fost reținută pentru 24 de ore, iar ulterior procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au propus Tribunalului București luarea măsurii arestului la domiciliu față de aceasta, pe o perioadă de 30 de zile. Măsura a fost confirmată de instanță.

Surse judiciare declarau, miercuri, pentru News.ro, că dosarul a fost constituit după un denunț depus de către fiul vitreg al lui Carmen Adamescu, Alexander Adamescu, informația fiind ulterior confirmată de avocatul acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
carmen adamescu
sechestru