Fondul Proprietatea avertizează: Există și posibilitatea să atacăm OUG 114 la Curtea de Justiție a UE

Fondul Proprietatea avertizează: Există și posibilitatea să atacăm OUG 114 la Curtea de Justiție a UE
scris 4 apr 2019

Primul obiectiv al Fondului Proprietatea îl constituie prevenirea implementării OUG 114/2018, din cauza prejudiciilor financiare aduse companiilor din portofoliul său, în special celor din sectorul energetic, însă există și posibilitatea ca Fondul să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene, a declarat, într-o conferință de presă, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea de la Franklin Templeton, Johan Meyer, răspunzând unei întrebări adresate de Profit.ro.

"Ca urmare a schimbărilor anunțate la sfârșitul săptămânii trecute, există potențialul pentru ca acea modificare prin care producătorii de energie pe cărbune și cei de energie termică sunt scutiți de taxa majorată de 2% pe cifra de afaceri să introducă o discriminare suplimentară pentru alte companiu energetice din piață. Este cât se poate de îndoielnic din punct de vedere al concurenței. Poate fi privit ca ajutor de stat și este un lucru pe care îl vom studia", a spus Meyer.

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că FP va avea în vedere și pierderile financiare suferite de companii din cauza impunerii OUG 114/2018 și modul în care metodologiile de aplicare a ordonanței au fost implementate și ar putea demara acțiuni în instanță în baza acestora.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Transportatorii: Parlamentul European a aprobat măsurile protecționiste ale statelor din Vestul Europei CITEȘTE ȘI Transportatorii: Parlamentul European a aprobat măsurile protecționiste ale statelor din Vestul Europei

"Primul obiectiv ar fi să încercăm să prevenim implementarea ordonanței, ca urmare a prejudiciilor financiare aduse companiilor. Se poate susține că aceasta este o clară încălcare a directivelor Uniunii Europene. Deci există și potențialul de a ne adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene, dar până când au loc dezbaterile și se ajunge la o soluționare, vor trece luni sau poate chiar ani în care companiile vor suferi aceste consecințe", a arătat managerul de portofoliu al FP.

El a menționat că impactul de anul acesta al OUG 114 asupra Hidroelectrica nu va fi unul semnificativ, dar ar putea fi unul substanțial în anii următori, în măsura în care compania va fi obligată să-și livreze 65% din producție pe piața reglementată, la preț aprobat de ANRE, constând în costuri plus marjă fixă de profit de 5%.

Fondul Proprietatea a reevaluat în scădere cu 391 milioane lei valoarea participației sale de circa 20% la compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, ca urmare a apariției OUG 114 și a primelor elemente de legislație secundară elaborate de ANRE în aplicarea acesteia, însă chiar și în aceste condiții, față de finalul anului 2017, valoarea deținerii FP la Hidroelectrica a crescut cu aproape 9% (319 milioane lei), de la 3,566 la 3,885 miliarde lei. La această evaluare, valoarea întregii companii s-a majorat de la 17,83 miliarde lei în 2017 la 19,42 miliarde lei în prezent.

Gigantul chinez Tencent, la care proprietarul eMag deține o participație de 30%, semnează cea mai mare emisiune de obligațiuni din Asia din acest an CITEȘTE ȘI Gigantul chinez Tencent, la care proprietarul eMag deține o participație de 30%, semnează cea mai mare emisiune de obligațiuni din Asia din acest an

Întrebat de Profit.ro dacă se poate spune că pierderile provocate de OUG 114/2018 producătorilor de energie și gaze din portofoliul FP se compensează întrucâtva cu efectele ordonanței asupra furnizorilor de energie și gaze din același portofoliu, Meyer a răspuns că niciun tip de companie energetică nu are de câștigat propriu zis de pe urma OUG 114.   

"Pentru unele companii, impactul ar putea fi neutru, de exemplu pentru distribuitori și furnizori", a spus acesta.

Prin OUG nr. 19/2019 de modificare a Ordonanței 114/2018, publicată recent în Monitorul Oficial, rata de rentabilitate a capitalului investit pentru companiile de distribuție și transport al electricității și gazelor naturale a fost majorată la 6,9%, de la 5,66%, cât fusese stabilită de ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
oug 114
hidroelectrica
distribuitori energie gaze
furnizori energie gaze
pret energie
pret gaze
anre