Fiscul constată că românii cu averi mari cărora le descoperă venituri nedeclarate refuză în continuare plata impozitelor

Fiscul constată că românii cu averi mari cărora le descoperă venituri nedeclarate refuză în continuare plata impozitelor
scris 9 mai 2017

Românii cu averi mari verificați de ANAF refuză în proporție destul de mare să achite sumele stabilite pentru plată ca impozite la veniturile nedeclarate și identificate de Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF în urma controalelor.

Direcția Generală Control Persoane Fizice a derulat, în intervalul ianuarie 2016 – aprilie 2017, un număr de 56 de operațiuni de control, în urma cărora a stabilit că persoane fizice care anterior declaraseră venituri de numai 3,9 milioane de lei au avut în realitate venituri de 119,6 milioane lei. Venituri de 44,7 milioane de lei au fost stabilite în sarcina unor persoane fizice din categoria celor cu averi mari, iar 74,9 milioane de lei pentru persoane fizice cu risc fiscal ridicat, potrivit datelor prezentate de Eugen Șerban, șeful direcției, într-o conferință organizată de firma de consultanță PwC.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru aceste venituri suplimentare, Fiscul a stabilit un impozit de plată de 19,15 milioane de lei și accesorii de 7,77 milioane de lei, rezultând un total al obligațiilor fiscale de plată de 26,92 milioane de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Problema Fiscului, arată datele prezentate de Eugen Șerban, este că a încasat din cele 26,9 milioane de lei numai 4,3 milioane de lei, iar pentru diferență desfășoară proceduri de executare silită, ceea ce înseamnă că acești contribuabili au refuzat să plătească impzit chiar și după ce Fiscul le-a descoperit veniturile nedeclarate.

Problemele mediului de afaceri cu Fiscul: consecințele eliminării 088, informatizarea ANAF, controalele pe prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Problemele mediului de afaceri cu Fiscul: consecințele eliminării 088, informatizarea ANAF, controalele pe prețuri de transfer

De asemenea, ca urmare a acestor controale, au fost stabilite prejudicii de 12,77 milioane de lei și au fost făcute 12 sesizări penale și 8 sesizări la Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor.

„În prezent se află în curs 245 de verificări ale situației fiscale personale și 41 de verificări prealabile, cele mai multe, 70% în cazul situației fiscale personale și toate verificările prealabile urmând să fie finalizate în acest an”, a spus reprezentantul ANAF.

Explicații date de persoanele verificate pentru veniturile nedeclarate

  • Împrumuturi de la alte persoane fizice
  • Sume acumulate în numerar înaintea perioadei verificate și cheltuite în perioada verificată
  • Sume găsite în curte sau în casă cu ocazia unor săpături

Persoanele care fac astfel de afirmații au, însă, și obligația legală de a le dovedi, afirmă șeful Direcției Generale Control Persoane Fizice.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
persoane fizice
venituri
averi mari