Calendarul legilor pregătite de Guvern. Intervenții pe taxe și impozite, schimbarea Legii societăților comerciale, nou impozit în energie, reglementarea domeniului.ro. Și din nou schimbarea Codului Penal

Calendarul legilor pregătite de Guvern. Intervenții pe taxe și impozite, schimbarea Legii societăților comerciale, nou impozit în energie, reglementarea domeniului.ro. Și din nou schimbarea Codului Penal
scris 24 mar 2017

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, în vederea introducerii măsurilor anunțate în programul de guvernare, este programat a fi prezent în luna mai pentru dezbatere în Guvern, iar printre prioritățile legislative ale  acestuia pentru 2017-2020 se mai numără noi legi privind achiziția de terenuri agricole, finanțele locale, sistemul de redevențe sau majorarea participației statului la companii de stat, dar și privind modificarea Codului Penal.

În luna mai, Guvernul și-a programat să dezbată proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal, cu măsuri preconizate a intra în vigoiare de anul viitor, precum scutirea de la plata impozitului pe pentru utilajel agricoleși pentru terenurile agricole lucrate, dar și dublarea impozitului pe teren pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre măsurile anunțate se numără, totodată: reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%;  reducerea cotei impozitului pentru veniturile din pensii mai mari de 2.000 lei, la 10%; -eliminarea impozitului pe dividende; introducerea cotelor diferențiate aplicate asupra venitului global (IVG), de 0%, respectiv de 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România; reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 4,25 puncte procentuale; modificarea sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajat și angajator; modificarea modului de stabilire a contribuției de asigurări sociale și contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități independente; -reducerea la 18% a nivelului cotei standard de TVA, începând cu 1 ianuarie 2018;  scutirea de la plata tuturor obligațiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale în condițiile angajării a minimum 3 tineri cu vârsta sub 40 de ani, pentru o perioadă de cel puțin 1 an a angajatorilor din domeniul agricol; stabilirea unei sume anuale ce poate fi dedusă din impozitul datorat de fiecare persoană pentru cheltuielile educaționale (rechizite, taxe școlare, cursuri de formare, participare la conferințe); scutirea de la plata contribuțiilor de șomaj pe o perioadă de maximum 24 de luni acordată angajatorilor care au creat cel puțin 18 luni locuri noi de muncă.

EXCLUSIV Un hotel din Poiana Brașov își recrutează angajați din Filipine: Este vorba de calitatea serviciilor, sunt mult mai serioși și mai muncitori! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un hotel din Poiana Brașov își recrutează angajați din Filipine: Este vorba de calitatea serviciilor, sunt mult mai serioși și mai muncitori!

În privința finanțelor locale, Guvernul ar urma să discute în septembrie un proiect de lege pentru îmbunătățirea sistemului de echilibrare a bugetelor locale, care prevede creșterea cotelor defalcate alocate acestora din impozitul pe venit, de la 71,5% la 100%, și a masei impozabile, prin includerea impozitului din pensii.

În august ar urma ca Executivul să aprobe însă instituirea unui impozit suplimentar asupra profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România.

De altfel, chiar din luna mai, Guvernul ar trebuie să discute două proiect de legi privind apele minerale și privind sistemul de redevențe. În cel din urmă caz, Executivul își propune “instituirea unui echilibru între beneficiile statului român, în calitate de proprietar al acestor bogății și persoanele cărora li se concesionează sau li se dă în administrare dreptul de punere în valoare a acestor bunuri”.

FOTO Mesajele de la proteste care i-au plăcut premierului Grindeanu: \ CITEȘTE ȘI FOTO Mesajele de la proteste care i-au plăcut premierului Grindeanu: "No more Victoria's Secrets!" și "Sorine, clipește de două ori dacă vrei să te salvăm!"

Guvernul va modifica și condițiile de achiziționare a terenurilor, prin modificarea rangului preemptorilor și condiționarea achiziției de terenuri agricole în favoarea persoanelor care desfășoară activități agricole, inclusiv sprijinirea tinerilor fermieri pentru înființarea exploatațiilor agricole viabile economic. Un proiect de lege în acest sens este prevăzut a fi finalizat în septembrie.

Proiectul de Lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții ar trebui discutat în luna aprilie, dar, pentru octombrie, Guvernul are în plan un proiect de lege privind consolidarea pozitiei statului în calitate de acționar la unele societăți, prin acordarea posibilității acestuia ca, prin autoritățile publice centrale care au calitatea de instituții publice implicate, să poată cumpăra acțiuni la societățile de interes strategic la care deține un pachet de minimum 51%.

De altfel, pentru 2018, este planificat un proiect de Lege privind administrarea și valorificarea participațiilor. Acesta vizează simplificarea procesului de privatizare , dar și noi reglementări prvind restructurarea, reorganizarea și atragere de investiții la companiile de stat. Guvernul vrea să clarifice situația terenurilor deținute de societăți și să poată adopta în regim de urgență măsuri pentru companiile de stat, cu sancționarea nerespectării unor obligații.

Până în septembrie, ar trebui soluționate, printr-un proiect de lege, și problemele ridicate de practicienii în insolvență cu privire la înscrierea în cazierul fiscal al acestora, în calitate de reprezentanți desemnați potrivit legii, a informațiilor privind inactivitatea fiscală declarată de către organul fiscal pentru situații care nu presupun culpa acestor profesioniști, iar remedierea respectivelor situații nu intră în sfera atribuțiilor conferite de lege acestor persoane.

Septembrie 2017 este dat ca termen pentru un proiect de lege care reglementează modul de administrare și funcționare a domeniului „.ro”, iar decembrie 2017 este termenul  pentru simplificarea cadrului normativ în materia înregistrării în Registrul Comerțului.

În aprilie, Guvernul vrea să modifce Legea societăților, prin reducerea capitalului social minim de la 200 lei la 4 lei în cazul înființării unui SRL și eliminarea interdicției pentru persoanele fizice de a fi asociat unic într-un SRL.

VIDEO Donald Trump preferă să angajeze români și haitieni ca muncitori sezonieri la hotelul Mar-a-Lago din Palm Beach. Cum arată luxosul complex CITEȘTE ȘI VIDEO Donald Trump preferă să angajeze români și haitieni ca muncitori sezonieri la hotelul Mar-a-Lago din Palm Beach. Cum arată luxosul complex

Totodată, până în iunie, Ministerul pentru mediul de afaceri ar trebui finalizeze un proiect de lege privind activitatea de lobby, care să reglementeze o modalitate transparentă de influențare a deciziilor legislative și executive prin orice acțiuni care au scopul de a susține drepturi și interese legitime în promovarea, adoptarea, modificarea sau abrogarea unor acte normative ori administrative, de către autoritățile publice.

Pentru anul curent, Guvernul mai are în plan un proiect de lege privind stimularea angajatorilor pentru a încheia contracte de ucenicie și de stagiu, prin acordarea, la cerere, a unei sume în cuantum de 1125 lei/lună, pe perioada derulării contractului de ucenicie, și a unei sume în cuantum de 1350 lei/lună, pe perioada derulării contractului de stagiu.

Un alt proiect, cu termen iunie 2017, are în vedere stimularea angajării tinerilor absolvenți deținători ai unei licențe de învățământ superior acreditat, prin garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 lei brut timp de trei ani și prin subvenționarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială, cu menținerea angajării timp de 5 ani.

În noiembrie, Executivul ar trebui să adopte proiectul de lege pentru instituirea unui sistem de tichete de formare profesională (vouchere) care să constituie o soluție flexibilă de creștere a participării la formare profesională a persoanelor neocupate și a angajaților.

Guvernul și-a planificat, totodată, modificarea legislației privind prefectul și instituția prefectului până în noiembrie, cu “definirea mai clară a statutului prefectului și al subprefectului, condițiile de numire în funcție, precum și introducerea funcției de secretar general al instituției prefectului”.

Codul administrativ al României este prevăzut a fi adoptat în aprilie, iar noi reglementări privind funcționarea asociațiilor de proprietari sunt planificate la adoptare pentru 2018.

În pofida abrogării OUG 13 și a protestelor de stradă, Guvernul nu a uitat de modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și și-a propus să adopte un proiect de lege în aceste sens în luna mai. Necesitatea acestor modificări este argumentată tot prin punerea în acord a celor două Coduri cu excepțiile de neconstituționalitate admise de Curtea Constituțională.

VIDEO Șeful Uber își cere scuze pentru că s-a certat cu un șofer și promite că se va maturiza CITEȘTE ȘI VIDEO Șeful Uber își cere scuze pentru că s-a certat cu un șofer și promite că se va maturiza

De altfel, până în noimebrie va fi promovată și o nouă lege privind asociațiile și fundațiile. Guvernul arată că, “în contextul necesității prevenirii și combaterii finanțării terorismului, se impune adoptarea unei reglementări clare a activității asociațiilor și fundațiilor”.

Printre prioritățile legislative din acest an se mai numără un proiect privind serviciile publice de transport călători, unul pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătății și altul de modificare a prevederilor fiscale privind transportul feroviar, cu scopul relansării acestuia prin posibilitatea micșorării tarifelor.

Guvernul a prevăzut și efectuarea unui recensământ general agricol în 2020 și realizarea unui recensământ al populației și locuințelor în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
prioritati
legislative
lege
proiect
redevent
fisca
cod
penal
actiuni
companii