Firmele, plătitoare de impozit pe profit sau microîntreprinderi, pot beneficia de bonificații dacă plătesc impozitul pe primul trimestru până la termenul scadent, de 25 aprilie, potrivit unei ordonanțe adoptate de Guvern. Declarația 100, pe care trebuie să o completeze și să o depună firmele, nu a fost, însă, actualizată cu un câmp special, în care să fie trecută bonificația. Deși ANAF ar lucra la o nouă versiune pentru D100, în cazul în care aceasta nu este gata în timp util, firmele ar trebui să completeze formularul trecând suma rămasă după ce calculează bonificația, afirmă Raluca Popa, partener asociat în departamentul de Asistență Fiscală și Juridică al EY.
"Impozitul pe profit se declară trimestrial și anual. Declarația anuală este foarte detaliată și ai acolo multe câmpuri unde, să zicem, ai putea să încadrezi și această bonificație. În declarațiile trimestriale, în mod normal, în acest moment, poți trece doar suma de plată. Îți faci calculul pe hârtie și declari o sumă. În momentul acesta, la cum arată declarația trimestrială, deși există un rând care se numește deducere, acela nu poate fi folosit. Au fost discuții dacă vor introduce un câmp special sau nu. Înțeleg că ANAF va introduce un câmp special pentru bonificație, dar rămâne de văzut, pentru că până acum nu a apărut nimic", a declarat Raluca Popa.
În cazul în care ANAF nu modifică declarația 100, plătitorii de impozit pe profit și microîntreprinderile pot completa în actualul formular direct suma calculată după aplicarea bonificației. Termenul de depunere pentru Declarația 100 este luna aceasta 27 aprilie.
"Pe de altă parte, când s-a introdus splitul și se dădeau bonificații de impozit pe profit celor care aplicau, bonificația se calcula pe hârtie, iar în declarație se trecea suma după bonificație. Eu, dacă nu apare o nouă variantă de declarație, aș depune suma cu bonificația scăzută", a spus Raluca Popa.
Firmele care plătesc anticipat impozitul pe profit pot primi bonificație de 5% sau 10%, iar microîntreprinderile de 10%.
Marii contribuabili vor avea o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.
Prevederile se aplicã în mod corespunzãtor și pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, dacã plãtesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipatã trimestrialã pânã la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020.
Bonificațiile se vor aplica și pentru companiile de turism și de alimentație publicã, privind impozitul specific unor activitãþi, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Contribuabilii determinã impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de platã, prin scãderea din impozitul datorat a bonificației calculatã potrivit act normativ aprobat. Pentru plãtitorii de impozit pe profit, bonificația calculatã potrivit actului normativ aprobat, se înscrie în mod distinct în declarația anualã de impozit pe profit.