Firmele care au cumpărat case de marcat nu le pot înregistra decât tot cu cerere pe hârtie, la ghișeele ANAF. Abia de luna viitoare o vor putea face prin SPV

Firmele care au cumpărat case de marcat nu le pot înregistra decât tot cu cerere pe hârtie, la ghișeele ANAF. Abia de luna viitoare o vor putea face prin SPV
scris 7 iun 2018

Cumpărătorii de case de marcat trebuie să depună în continuare la ghișeele ANAF solicitările pe hârtie pentru înregistrarea noilor aparate, la fel ca în trecut. Spre sfârșitul lunii ar urma, însă, să se treacă la un nou sistem, de depunere a cererii pentru atribuirea numărului de înregistrare fiscal prin Spațiul Privat Virtual (SPV), cu răspuns automat.

La unele dintre ghișeele ANAF din țară au apărut probleme în ultimele zile, în momentul în care cumpărătorii noilor case de marcat cu jurnal electronic au încercat să le înregistreze. De la ghișee, acestora li s-a transmis că trebuie să le înregistreze printr-o aplicație online, aplicație care, însă, nu există.

Urmărește-ne și pe Google News

Problema a fost agravată și de faptul că majoritatea celor care au cumpărat în primele zile noile case de marcat sunt firme din categoria contribuabililor mici, fără resurse sau o relație privilegiată cu autoritățile, care să le permită acces rapid la informații și clarificări.

Potrivit informațiilor Profit.ro, centrala ANAF s-a sesizat asupra acestor probleme și a transmis informări către proprii angajați din teritoriu, cerându-le să primească solicitările de înregistrare a caselor de marcat la ghișeu.

Trecerea la depunerea prin SPV ar putea aduce schimbări pentru multe firme, întrucât în prezent unii distribuitori de case de marcat, în baza unei procuri de la cumpăratorul aparatului, se ocupau și de înregistrarea finală a acestuia la Fisc.

Lista primelor firme autorizate să vândă imprimante fiscale și case de marcat cu jurnal electronic poate fi văzută aici.

Până în prezent, în SPV s-au înscris circa 264.000 de firme.

Guvernul a amânat la finele lunii mai, prin ordonanță de urgență, termenele de la care vor fi aplicate amenzi companiilor care nu se dotează cu noile modele de imprimante fiscale și case de marcat cu jurnal electronic. Anterior, legislația prevedea că firmele din categoria contribuabililor mici și mijlocii trebuie să aibă echipamentele acestea funcționale de la 1 iunie, iar firmele mici de la 1 august, în caz contrar urmând să fie sancționate.

Ordonanța Guvernului a amânat termenele de la care se vor aplica sancțiuni pentru lipsa noilor modele de case de marcat, la 1 septembrie pentru contribuabilii mari și mijlocii și la 1 noiembrie pentru cei mici.

Amânarea a fost motivată de faptul că primele firme să vândă noile modele de case de marcat au fost autorizate la finele lunii mai, astfel că termenul vechi, de 1 iunie, a devenit imposibil de respectat.

viewscnt
Afla mai multe despre
case de marcat
imprimante fiscale
anaf
ministerul finantelor