Finanțele vor schimba Codul Fiscal pentru a elimina anumite restricții pentru ONG-uri

Finanțele vor schimba Codul Fiscal pentru a elimina anumite restricții pentru ONG-uri
scris 18 sep 2018

Codul Fiscal va fi modificat pentru a permite de anul următor tuturor ONG-urilor și cultelor să primească de la persoanele fizice 3,5% din impozitul pe venit plătit de acestea statului, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. În prezent, ONG-urile care furnizează servicii sociale pot primi 3,5% din impozitul pe venit datorat statului de contribuabili pentru salarii și pensii, iar restul doar 2%.

De ce este important: ONG-urile au cerut Guvernului să crească procentajul de la 2% la 3,5%, după ce de la începutul anului impozitul pe venit a fost redus de la 16% la 10%, în contextul transferului contribuțiilor, și riscau astfel să primească mai puțini bani. În martie, Guvernul a aprobat majorarea, dar numai pentru ONG-urile care furnizează servicii sociale.

Urmărește-ne și pe Google News

„Am avut o discuție cu două doamne, care se ocupă de o clinică de copii pe zona de oncologie. Nu sunt autorizați conform legii (înregistrați ca furnizori de servicii sociale, n.r.), dar fac lucruri bune. Logic este să poată și aceste ONG-uri să aibă dreptul de a primi majorarea la 3,5%. Este una dintre propunerile pe care Ministerul Finanțelor le susține. Sunt multe alte propuneri, venite din mediul economic, dar sunt măsuri pe care piața clar le va accepta”, a declarat ministrul Finanțelor, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, se va reveni la sistemul de dinainte de introducerea condiției ca un ONG să fie înregistrat ca prestator de servicii sociale pentru a beneficia de redirecționarea din impozit pe venit la procentajul maxim permis de lege. Astfel, toate ONG-urile vor putea primi din partea populației 3,5% din sumele achitate ca impozit pe profit.

ULTIMA ORĂ Deciziile cu datoriile la stat pe 5 ani vin până la 15 noiembrie. Ministrul Finanțelor anunță o reducere substanțială pentru cine plătește mai devreme CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Deciziile cu datoriile la stat pe 5 ani vin până la 15 noiembrie. Ministrul Finanțelor anunță o reducere substanțială pentru cine plătește mai devreme

Modificarea face parte dintr-un proces mai amplu de schimbare a Codului Fiscal. Ministerul va centraliza în septembrie propunerile pentru modificarea Codului Fiscal și a Codului de procedură fiscală, astfel încât în octombrie și noiembrie să aibă loc o dezbatere publică, care să închidă cele două proiecte de lege, urmând ca acestea să ajungă ulterior în Parlament, iar de la 1 ianuarie 2019 să fie un cadru stabil, a adăugat ministrul.

Un aspect care trebuie menționat este că Guvernul a decis, la finele lunii august, ca Ministerul Finanțelor să controleze, inclusiv pentru anii din urmă, modul în care fundațiile, asociațiile non-profit și alți astfel de beneficiari folosesc banii primiți ca sponsorizare/mecenat, în urma redirecționării din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice. Statul va începe să verifice și cum sunt folosiți banii alocați acestora din buget.

Controalele au fost instituite după ce Curtea de Conturi a constatat că la nivelul Finanțelor și al Fiscului nu există o structură de verificare a acestor bani și nici certitudinea privind legalitatea cheltuirii conform scopului declarat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ong
ministerul finantelor
codul fiscal
impozit pe profit