Un alt risc major pentru bănci - Posibilitatea avansată de ministrul Finanțelor ca provizioanele să nu mai fie deductibile

Un alt risc major pentru bănci - Posibilitatea avansată de ministrul Finanțelor ca provizioanele să nu mai fie deductibile
scris 16 ian 2019

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, avansează posibilitatea ca băncile să nu-și mai poată deduce cheltuielile cu provizioanele, iar statul să încaseze acum impozit pe profit și pentru sumele alocate de instituțiile de credit ca rezerve pentru acoperiea creditelor neperformante. În cazul în care băncile ar înregistra efectiv pierderi din creditele provizionate, statul ar urma să le recunoască impactul negativ și să regleze situația, a explicat ministrul.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"O bancă este obligată să facă provizion. Dă un împrumut unei firme și consideră că este un împrumut în risc. Face provizionul de 100%. Poate să facă și parțial și total. Intră tot, principal, dobânzi, comisioane, absolut tot poate să includă în acest provizion, care este deductibil. Cu alte cuvinte, dacă nu se întâmplă nimic, sau dacă se întâmplă ceva, banca își deduce din profit acea cheltuială. Adică eu aș putea să spun invers ca stat. Nu cumva mai bine facem invers? Hai să ne gândim că nu este nevoie să-ți deduc aceste cheltuieli. Tu ești nevoit să faci acest provizion. Poate nu trebuie să-ți deduc această cheltuială. Lasă-mă pe mine ca stat să-ți încasez impozit pe profit pe acea suma care nu se constituie ca și pierdere și dacă apare ceva peste un an, doi trei sau șapte, atunci vin eu ca stat și reglez din ceea ce ar fi trebuit să pui tu ca și provizion. Cam 3 miliarde de lei pe an, cam în zona asta se învârt, numai aici", a afirmat recent ministrul, la Antena 3.

Urmărește-ne și pe Google News
ANALIZĂ 2018 – cel mai bun an pentru bănci de după criză și poate ultimul CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 2018 – cel mai bun an pentru bănci de după criză și poate ultimul

Această modificare a legislației fiscale a fost prezentată de ministrul Finanțelor ca exemplu de subiect pe care ar vrea să-l discute cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și cu reprezentanții băncilor comerciale.

Posibila eliminare a dreptului de deducere pentru provizioane ar reprezenta o nouă lovitură majoră dată de Guvern sectorului bancar, după introducerea recent a taxei pe active, numită și "taxa pe lăcomie".

De altfel, Guvernul limitat anul trecut și deducerile fiscale pe care instituțiile de credit le obțin din vânzarea creditelor neperformante.

O altă restricție cu efect și asupra sectorului bancar, îmblânzită recent de autorități, este limitarea deductibilității cheltuielilor cu dobânzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
ministerul finantelor
provizioane
credite