Finanțele lucrează la un site nou pentru ANAF. Cîțu despre site-ul actual: E urât și nu găsești nimic pe el

Finanțele lucrează la un site nou pentru ANAF. Cîțu despre site-ul actual: E urât și nu găsești nimic pe el
scris 24 feb 2020

Ministerul Finanțelor pregătește lansarea unui site nou pentru ANAF anul acesta, cel mai devreme începând din luna iunie, potrivit informațiilor Profit.ro, în contextul în care se încheie perioada minimă de cinci ani în care ANAF și-a asumat obligația de a păstra actualul site, realizat printr-un proiect cu fonduri europene. Recent, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat despre actualul site al ANAF că este considerat de mulți ani printre cele mai urâte din România și că este extrem de greu să găsești pe pagina Fiscului ceea ce cauți.

Pe lângă aspectul urât și navigarea dificilă, site-ul ANAF are probleme majore de funcționare în momentele în care este accesat de un număr ridicat de utilizatori. În anii precedenți, site-ul ANAF a căzut sau a funcționat cu întreruperi perioade destul de lungi de timp, astfel că și-a creat o reputație deloc de invidiat în rândul celor care îl utilizează cel mai intens, contabili, consultanți, antreprenori și liber profesioniști.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De ce este important: Un site nou și performant ar îmbunătăți experiența utilizatorilor și ar facilita comunicarea ANAF cu plătitorii de taxe și impozite, dar, de asemenea important, ar reprezenta o schimbare efectivă la față a Fiscului într-un moment în care o serie de inițiative de reformare și modernizare par în sfârșit că vor fi puse și în practică.

Site-ul ANAF a fost dezvoltat intern printr-un proiect cu fonduri nerambursabile. Proiectul a fost încheiat în iunie 2015, dar a prevăzut că site-ul trebuie păstrat operațional timp de minim cinci ani.

În cazul în care ANAF schimba site-ul înainte de termen, ar fi trebuit să restituie fondurile. Cum la instituțiile statului există tot timpul riscul unor controale de la diverse autorități ale statului, cum ar fi Curtea de Conturi, care să nu țină cont de necesitatea schimbării site-ului și să impute daune celui care ia decizia, iar prioritatea angajaților este să evite să-și asume orice risc, ANAF a stat în toți acești ani cu un site evident depășit din toate punctele de vedere.

Noul site este dezvoltat de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), structură a Ministerului Finanțelor care administrează infrastructura IT a ANAF, precum și a Finanțelor și a altor agenții subordonate ministerului.

ULTIMA ORĂ La inițiativa lui Teodorovici, ridicarea popririlor de ANAF imediat după achitarea datoriei, precum și noul termen de restructurare a datoriilor firmelor - oprite CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ La inițiativa lui Teodorovici, ridicarea popririlor de ANAF imediat după achitarea datoriei, precum și noul termen de restructurare a datoriilor firmelor - oprite

Sistemul IT al ANAF

Guvernul a decis recent să modifice legislația achizițiilor publice pentru a permite achiziții mult mai rapide în proiecte care vizează siguranța națională, printre acestea fiind și sistemul IT al ANAF.

Profit.ro a scris în mod repetat despre starea precară a sistemului IT al ANAF, dar și despre proiectele de modernizare, puține până în prezent și derulate cu fonduri UE.

Astfel, în prezent, potrivit informațiilor Profit.ro, Centrul Național pentru Informații Fiannciare (CNIF), responsabil pentru infrastructura IT a ANAF și a MInisterului Finanțelor, se află pe ultima sută de metri cu documentația pentru două proiecte noi, pentru care va cere fonduri UE, și anume migrare SACF (Sistemul de administrare a creanțelor fiscale – persoane juridice) pe baza centrală, precum și dezvoltarea și implementarea unui sistem informatic integrat de analiză de risc (Big Data).

Situația sistemului informatic al ANAF este cunoscută ca fiind precară. Potrivit unui raport de la finele anului 2018, Fiscul și Ministerul Finanțelor funcționau pe o infrastructură IT compusă din peste 1.900 de servere achiziționate în perioada 1998-2017, încărcate, la momentul respectiv, la 99,9% din capacitate. Platforma IT avea un grad de uzură fizică și morală avansată, cu tehnologii vechi și capacități foarte reduse față de necesități. În plus, erau utilizate de către Finanțe și instituțiile din subordine, preponderent ANAF, circa 500 de aplicații, dezvoltate în timp fără nicio strategie, în diversele tehnologii hardware și software disponibile la momentul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
it
site
ministerul finantelor