Bruxelles-ul anunță: România va intra în deficit excesiv, procedura este garantată

Bruxelles-ul anunță: România va intra în deficit excesiv, procedura este garantată
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 feb 2020

România va intra sub procedura de deficit bugetar excesiv, în contextul depășirii  țintei de deficit de 3% din PIB în 2019, a anunțat astăzi Comisia Europeană.

Procedura impune țării în cauză să prezinte un plan cu măsurile și politicile corective pe care le va aplica, precum și termenele clare pentru realizarea acestora.

Urmărește-ne și pe Google News

Etapa imediat următoare este formularea de către Comitetul Economic și Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni.

"Deficitul suplimentar peste referință nu este excepțional și nu este nici rezultatul unui eveniment neobișnuit legat de un declin economic sever", notează Comisia.

Totodată, CE subliniază că depășirea pragului de deficit de 3% din PIB nu are un caracter temporar, fiind anticipată menținerea unui deficit peste limita admisă, și în 2020, și 2021. În acest context, declanșarea procedurii de deficit excesiv este, în opinia Comisiei, justificată.

EXCLUSIV Nou jucător: Conglomeratul Modus Group, controlat de vizionarul afacerilor lituaniene, furnizor de servicii de închiriere de mașini, trotinete electrice și biciclete, intră în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nou jucător: Conglomeratul Modus Group, controlat de vizionarul afacerilor lituaniene, furnizor de servicii de închiriere de mașini, trotinete electrice și biciclete, intră în România

Raportul reiterează faptul că Guvernul a ignorat total, din 2017 până în 2019, recomandările Consiliului UE.

România s-a mai aflat sub procedura de deficit excesiv în perioada 2009-2013, când a fost și sub acorduri internaționale cu UE, FMI și Banca Mondială.

Guvernul liberal, condus de premierul Ludovic Orban, a fost instalat la începutul lunii noiembrie și a revizuit rapid în creștere ținta de deficit bugetar pentru 2019, de la 2,76% din PIB la 4,43%, acuzând că guvernarea anterioară a cosmetizat adevărata situație a finanțelor țării prin amânarea unor cheltuieli. Trebuie menționat că, la finele lunii octombrie, cu câteva zile înainte de instalarea noului guvern, deficitul se situa deja la 2,8% și depășea ținta de 2,76% asumată de guvernul PSD pentru întreg anul.

Luni seara, ministrul demis al Finanțelor, Florin Cîțu, anunța că România va intra în procedura de deficit excesiv, acest lucru nu poate fi evitat și cel mai devreme se poate întâmpla în martie.

EXCLUSIV Grupul hotelier francez Accor aduce în România două branduri noi, dintre care unul abia lansat la nivel internațional CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul hotelier francez Accor aduce în România două branduri noi, dintre care unul abia lansat la nivel internațional

"Discuțiile sunt cu Comisia Europeană.(...) Și, da, România va intra în procedura de deficit excesiv. Încă un cadou lăsat României de cei de la PSD: procedura de deficit excesiv. Nu putem să evităm acest lucru, dar ce putem noi să facem este să ne asigurăm că venim cât mai repede cu deficitul pe ESA sub 3%. Am arătat deja acest lucru în strategia fiscal-bugetară. Ne întoarcem sub 3% în 2022, pentru că este cel mai rapid, dar în același timp nu vrem să influențăm negativ economia", a spus Cîțu la Realitatea Plus.

Acesta a subliniat că există o comunicare permanentă cu Comisia Europeană pe acest subiect, iar decizia când va fi demarată depinde de CE.

"În ceea ce privește comunicarea cu Comisia Europeană, suntem în permanentă comunicare cu Comisia Europeană pe acest subiect. Decizia de a porni procedura de deficit excesiv pentru România este la Comisia Europeană. Vom vedea când vor lua această decizie. Dar informații în ceea ce privește execuția bugetară pe ESA, pe cash, le transmitem de fiecare dată când ni le cer. Am avut comunicări pe această temă, decizia vom vedea când va dori Comisia să o ia. Cel mai devreme este în martie, dar poate să fie și în mai, depinde de Comisia Europeană", a explicat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ce
deficit excesiv
procedura deficit