Finanțele au refăcut rezerva de valută - au 5,3 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel de la mijlocul anului 2017

Finanțele au refăcut rezerva de valută - au 5,3 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel de la mijlocul anului 2017
scris 21 iun 2019

Rezerva financiară în valută aflată la dispoziția Ministerului Finanțelor se situează, potrivit celor mai recente date disponibile, la 5,3 miliarde de euro, echivalentul a 4 luni din necesarul brut de finanțare al statului. Finanțele au refăcut în a doua jumătate a anului trecut rezerva de valută, după ce în iunie 2018 se situa cu mult sub nivelul optim și acoperea numai 2,8 luni din necesarul brut de finanțare.

Menținerea rezervei de valută la circa 4 luni din necesarul brut de finanțare este un obiectiv al Ministerului Finanțelor, reglementat prin legislația în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Rezerva de valută este folosită de Finanțe pentru a se împrumuta la dobânzi cât mai favorabile. Astfel, dacă Finanțele consideră că dobânzile cerute de investitori și bănci sunt într-un anumit moment nejustificat de mari, poate să nu se împrumute de la acestea prin emisiuni de obligațiuni și să își ia din buffer banii necesari plății datoriilor vechi ajunse la scadență. Bufferul poate diminua volatilitatea dobânzilor statului, dar nu poate împiedica un trend de creștere a acestora.

Guvernul a avut anul trecut un necesar brut de finanțare pentru tot anul de 74 miliarde lei (15,9 miliarde euro), echivalent cu un necesar de 1,33 miliarde euro pe lună. Necesarul brut de finanțare reprezintă suma totală pe care statul trebuie să o împrumute în cursul unui an, compusă din fondurile necesare pentru refinanțarea datoriei vechi care ajunge la scadență și din fondurile de care Guvernul are nevoie pentru a acoperi deificitul bugetar.

Deși în ușoară creștere, nivelul de trai în România rămâne printre cele mai scăzute din UE CITEȘTE ȘI Deși în ușoară creștere, nivelul de trai în România rămâne printre cele mai scăzute din UE

"Rezerva financiară în valută la dispoziția Ministerului Finanțelor la sfârșitul anului 2018 s-a situat la un nivel de 5,3 miliarde euro, reprezentând aproximativ 4 luni din necesarul brut de finanțare", potrivit Finanțelor.

Având în vedere că în prima jumătate a anului este concentrată cea mai mare parte a plăților în contul datoriei scadente anul acesta, după cum Profit.ro a arătat aici, ritmul împrumuturilor atrase de Ministerul Finanțelor în primele luni și nivelul deficitului bugetar, este posibil ca statul să fi utilizat din nou din buffer și în acest an, deși la un nivel mai redus față de anul trecut, urmând să pună înapoi în a doua parte a anului.

2018 decembrie 4 luni 
(5,3 miliarde euro)
2018 iunie 2,6 luni 
(3,46 miliarde euro*)
2017 decembrie 3,9 luni
(5,2 miliarde euro)
2017 iunie 5,1 luni
2016 decembrie 4,8 luni
2016 mai 4,8luni
2015 decembrie 3,7 luni
2015 iunie 3,3 luni

*sumă calculată de Profit.ro

Rezerva de valută, buffer-ul Ministerului de Finanțe, ar trebui să acopere patru luni din necesarul de finanțare al statului într-un an. Rezerva de valută este doar o parte din  disponibilitățile statului în Trezorerie, sumă mult mai mare, dar care include și fonduri aflate doar provizoriu în conturile Trezoreriei, cum sunt intrările de fonduri europene. Ministerul nu furnizează în mod obișnuit informații actualizate doar despre rezerva de valută pentru a avea un avantaj în plus în relația cu investitorii și băncile de la care împrumută bani.

viewscnt
Afla mai multe despre
buffer
ministerul finantelor
rezerva de valuta